Спеціальні потреби

В Українi перевiряють кандидатiв в депутати


Скільки у списках політичних партій людей з кримінальним минулим і наскільки чесно кандидати в депутати заповнюють податкові декларації – на ці питання в Україні нині шукають вiдповідь спеціальні вiдомства. Саме вибори-2006 можуть стати найпрозорішими українськими виборами – кажуть експерти.

Українські силові відомства зайнялися виборами. Вони перевіряють кандидатів у депутати на предмет дотримання ними законів. Вперше таку традицію перевірок започаткувало Міністерство внутрішніх справ. Більше того, міністр Луценко навіть повідомляє, скільки людей, що хочуть бути народними представниками і ховаються у списках політичних партій та блоків, мають непогашену судимість.

Вже зараз слідство виявило 10 таких людей. Їх прізвища у списках блоку Юрія Кармазіна, Лазаренка, «Народна опозиція» Наталії Вітренко, «Не ТАК!», «Держава - трудовий союз», «За Союз», Блок НДП, Всеукраїнське об’єднання «Свобода», партія «Нова сила».

А от на місцевих виборах до рад різних рівнів хочуть потрапити 11 осіб, які знаходяться в розшуку. Вони звинувачуються в тяжких злочинах і ховаються в списках «Не ТАК!», Партії регіонів, Блоку Наталії Вітренко, Партій «Еко+25» та «Нова сила».

Нагадаємо, що для притягнення до відповідальності навіть місцевого депутата в Україні необхідна згода ради. Відтак, часто саме цей факт стає мотивацією до отримання депутатського мандата.

Також, як виявилося, далеко не всі кандидати щиросердо і ретельно заповнюють виборчі декларації. Хтось робить технічні помилки, а хтось часом приховує суттєву інформацію. Говорить головний київський податківець Анатолій Дрига.
«Є дійсно випадки, де декларації, задекларованi доходи не вiдповiдають тим доходам, за якими є iнформацiя у податкової служби».

Більше того, згідно з останнім законом про овибори, кандидати в депутати подають лише свою декларацію, без членів родини. І часом для виборця зрозуміти -- хто є хто -- дуже складно.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG