Спеціальні потреби

У Києвi розпочалися переговори щодо ЧФРФ


Сьогодні у Києві почалося засідання підкомісії Україна-Росія. Експерти з обох сторін обговорюють питання тимчасового базування Чорноморського флоту Російської Федерації в Україні. Як стверджує речник МЗС Василь Філіпчук, Україна готова дотримуватись усіх договорів, згідно з якими Чорноморський флот Росії може перебувати на її території до 2017 року.

Російські медіа вже охрестили початок переговорів намаганням України потопити Чорноморський флот. Російські експерти з самого початку висловили своє незадоволення тим, що Україна, як вони кажуть, поводить себе дещо некоректно і вносить додаткові корективи у перелік питань. Проте Міністерство закордонних справ України неоднозначно дало зрозуміти, що Україна дотримується взятих на себе зобов`язань щодо базування російського флоту на її території до 2017 року.

Речник МЗС Василь Філіпчук відзначив, що українська сторона зробить все можливе для збереження добросусідських стосунків з Росією:

«Росія залишається для України стратегічним партнером, з яким ми будемо докладати максимальних зусиль для розвитку взаємовигідних, добросусідських відносин. Ми докладаємо усіх зусиль для того, щоб всі складні питання, які існують у наших відносинах, були вирішені у дусі взаєморозуміння і взаємної поваги».

В той же час МЗС висловило здивування заявам міністра оборони Росії Сергія Іванова про неможливість вступу України до НАТО через перебування на території України російської військової бази. Василь Філіпчук відзначив, що у жодному уставному документі Північно-атлантичного альянсу немає положень, на які посилається російський міністр оборони. До того ж представники НАТО вже повідомляли, що не бачать перепон для вступу України в альянс.

Під час брифінгу речник МЗС також не оминув увагою останніх подій навколо маяка «Херсонеський». За словами Філіпчука, Міністерство закордонних справ вимагає негайного припинення протиправних дій представників Чорноморського флоту Російської Федерації:

«Ми обурені подіями, які мали місце під час мирної акції українських громадян біля воріт маяка «Херсонеський» 11 лютого. Хотів би відзначити, що ці події відбувались у повній відповідності до українського законодавства, і що особливо образливо, під час цієї акції, невстановлена особа у цивільному одязі вирвала з рук учасника акції державний прапор України в чинила над ним акт наруги».

МЗС України вже звернулось до російської сторони з вимогою розслідувати цей інцидент. В міністерстві очікують, що оцінку подіям, що стались біля маяка «Херсонеський», представники Росії нададуть під час нинішніх переговорів у Києві.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG