Спеціальні потреби

Передбачають складнi розмови щодо флоту РФ


Переговори щодо проблемних питань перебування російського флоту в Криму будуть важкими. Таку думку висловлюють їх учасники та експерти. Міждержавні консультації на цю тему починаються в Києві вже у вівторок. Українська влада заявляє про твердий намір збільшити орендну плату за користування землею та об'єктами до ринкового рівня. Експерти кажуть, що спочатку треба узгодити перелік майна, яке росіяни використовують незаконно.

Трохи менше 100 мільйонів доларів на рік – саме стільки сплачує Росія за перебування свого флоту в Криму. Та й то – не грошима. Ця сума списується з українського боргу за енергоносії. Саме такі умови узгодили в 1997 році, коли підписали міждержавну угоду.

Нині Київ хоче збільшити цю плату – Кремль категорично проти. Втім, нарешті погодився сісти за стіл переговорів. У вівторок в українській столиці починаються міждержавні конусультації. Секретар РНБО Анатолій Кінах вважає, що вони будуть складними. Але намір української влади переглянути орендну плату в бік збільшення – остаточний, каже вiн:

«Рада національої безпеки і оборони чітко сформулювала доручення: спираючись на сучасні стандарти, спираючить на сучасні ставки орендної плати, особливо враховуючи унікальні природні та інші якості Автономної Республіки Крим, зробити відповідні розрахунки розмірів орендної плати. І по мірі інвентаризації, ці розрахунки будуть зроблені, і відповідним чином оголошені».

За словами Кінаха, попередні розрахунки свідчать, що лише за землю росіяни мають платити майже в 20 разів більше – один мільярд 800 мільйонів доларів.

Втім, військовий експерт Сергій Згурець вважає, що Росія має юридичні права не йти на перегляд ціни. Адже вона зафіксована в міждержавній угоді на 20 років. Однак Україна теж має серйозні аргументи – фахівці Фонду держмайна вже виявили в Криму понад півтори сотні об`єктів та земельних ділянок, якими російський флот користується незаконно. На першому етапі переговорів сторони мають узгодити повний перелік такого майна. За його оренду Україна може вимагати окремої плати, вважає Згурець. Саме це – чи не єдиний шлях до компромісу, припускає експерт.

Напередодні початку переговорів російський МЗС натякнув на можливість порозуміння. В поширеній ним заяві йдеться, що Кремль готовий до «конструктивного обміну думками з українськими колегами і налаштований на пошук взаємоприйнятних домовленостей».

Тим часом сьогоднi громадська організація «Студентське братство» розбила перед штабом російського Чорноморського флоту у Севастополі наметове містечко. Учасники акції вимагають повернути Україні маяки та інші гідрографічні об`єкти. Студенти вдалися до протесту після того, як військові підняли над маяками російські державні прапори та загородили територію колючим дротом. Між пікетувальниками та представниками проросійських громадських організацій Криму відбулися сутички. На місце конфлікту прибув підрозділ внутрішніх військ українського МВС. «Студентське братство» каже, що акція санкціонована і планує продовжити її у вівторок.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG