Спеціальні потреби

Ющенко, РНБО розглядали ситуацiю в Українi


Загострення економічної та політичної ситуації в Україні сьогодні розглядала Рада національної безпеки і оборони. Її засідання відбулося під головуванням президента. Урядовці намагалися знайти вихід з політичної кризи, яка все глибше охоплює Україну напередодні парламентських виборів.

Формально у порядку денному було декілька питань. Але все ж головна проблема влади це – політична криза в країні. Те, що вона існує і загострюється визнав у вступному слові Віктор Ющенко. Газові угоди з Росією та конфлікт навколо чорноморського флоту розкололи українське суспільство і політикум. Парламент проголосував за відставку уряду Єханурова. Той - не визнає результатів. У Верховній раді фактично утворилася нова більшість. Гілки влади почали відверту ворожнечу. У вступному слові на засіданні президент закликав знайти компроіс для подолання кризи:

«Ситуація виглядає таким чином: або політичні сили – інститут президента, парламенту, уряду, свідомі відповідальності і займуть державницьку позицію, або частина цих інститутів буде проводити політику, яка не відповідає державницьким інтересам, національним інтересам України. Є час домовитися і емоції відвести в сторону».

Саме засідання було закритим для преси. Про його результати розповів секретар РНБО Анатолій Кінах. За його словами, Рада нацбезпеки прийняла звернення до парламенту скасувати як неконституційну постанову про відставку уряду. По-друге, негайно привести до присяги членів Конституційного суду. І, нарешті, сформувати комісію із правників, які проаналізують ефективність змін в системі влади, які почали діяти з Нового року. На підставі її висновків президент визначиться, чи виносити питання про констутуційну реформу на референдум, чи просто вдосконалити поспіхом схвалені норми.

Немає ясності й щодо можливого виступу Віктора Ющенка перед парламентом. За словами Кінаха, президент прийде у парламент якщо побачить кроки на зустріч:

«Результатом такої зустрічі має стати вирішення двох питань. Прийняття присяги суддями Конституційного суду і відміна постанови Верховної Ради по так званій відставці уряду».

Отже, пропозиції президента далекі від того, що в парламентських кулуарах обговорювали депутати, які голосували за відставку Юрія Єханурова. У якості компромісу вони пропонували Віктору Ющенку звільнити чотирьох урядовців. По-перше, відповідальних за підписання газових угод – Івченка та Плачкова. А також міністра юстиції Головатого і главу МЗС Тарасюка. Натомість депутати почнуть схвалювати урядові законопроекти. Втiм депутати із пропрезидентських фракцій кажуть про нереальність такого сценарію. Говорить Володимир Цибулько:

«Хіба нинішня більшість погодиться на заміну кількох фігур в уряді, якщо ці фігури будуть не їхні? А хіба знайдеться у них компроміс внести чотири кандидатури своїх міністрів, які задовольнять всіх? Бажання розрулити ситуацію через внесення своїх кандидатур буде фактично майданчиком для нової ворожнечі».

Цибулько вважає, що ймовірність того, що президент у четвер з`явиться у Раді дуже низька. А отже, протистояння між гілками влади поглиблюватиметься.

Інше за темою

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG