Спеціальні потреби

Українськi сили готуються до виходу з Iраку


Українські миротворці завершують підготовку до виходу з Іраку. Як повідомляє Міністерство оборони, операція з виведення контингенту повністю узгоджена з командуванням Коаліційних сил. Її прикриття забезпечуватимуть американські вертолітні підрозділи.

Виведення українських миротворців з Іраку почнеться рівно за тиждень. Про це повідомив головнокомандувач Збройних сил України Сергій Кириченко. Він каже - станом на сьогоднішній день завершилася передача надлишкової техніки Збройних сил України в Іраку місцевим силовим структурам. Цим керувала спеціальна оперативна група, яка перебуває в провінції Васіт з 30 листопада. До її складу входять фахівці Міноборони, Генштабу та компанії «Укрспецекспорт».

Іракцям передали бойову техніку, яка не потрібна Збройним силам України в зв’язку з їх реформуванням і скороченням. Втім, зазначають у відомстві, обладнання повністю спроможне виконувати бойові завдання. Техніку отримали підрозділи місцевих збройних сил, які надалі виконуватимуть завдання в нинішній зоні відповідальності українських миротворців.

За словами Кириченка, іракська армiя отримала 122 одиниці озброєння та військової техніки, близько пів тисячі тонн різного майна, понад 2 тисячі одиниць різних приладів. Крім цього українці залишають значну кількість зброї та боєприпасів.

Українське оборонне відомство також повідомляє про одну з останніх гуманітарних місій, здійснених військовим контингентом перед виведенням. У адміністративному центрі іракської провінції Васіт – місті Аль-Кут – в урочистій обстановці ввели в експлуатицію середню школу для дівчаток. Навчальний заклад розташований в одному з найбідніших районів міста - Ель-Хавра. Він розрахований на 200 учнів. Школу відновили за проектом, ініційованим відділом підтримки урядових структур українського контингенту.

Іракськими контрактерами повністю реконструйована будівля, відремонтовано дах, встановлено металеві ворота та прокладено бетонні доріжки. Крім того, було закуплено меблі, килимові покриття та кондиціонери, комплекти теле-, відео-, орг- та комп’ютерної техніки. Будівлю школи було підключено до центральної системи водопостачання та встановлено систему охолодження питної води.

Нині тактична група українського контингенту знаходиться в провінції Васіт у пункті постійної дислокації. Останнє бойове завдання миротворців - забезпечення стабільності під час проведення виборів 15 грудня.

Ця операція триватиме до 20 грудня. Того дня розпочнеться завершальний етап повернення - дев’ятьма авіарейсами увесь особовий склад повернеться в Україну. Техніка з 25 по 29 грудня буде завантажена на пороми в Кувейті. Операція з вивдення миротворців повністю узгоджена з командуванням Коаліційних сил. Її прикриття забезпечуватимуть американські вертолітні підрозділи.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG