Спеціальні потреби

Рада має щераз розглянути спiрну угоду з НАТО


Верховна Рада повернеться до розгляду угоди між Україною та НАТО про використання стратегічної авіації. Оборонне відомство переконане у важливості цього документа. Про ймовірність його схвалення заявляють навіть противники співпраці з альянсом.

Уряд буде повторно просити парламент ратифікувати угоду з НАТО про використання країнами-членами альянсу української транспортної авіації. Міністр оборони Анатолій Гриценко висловлює впевенність, що з другої спроби депутати підтримають документ.

Провал голосування на початку місяця міністр сприйняв близько до серця. Особливо образило те, що не підтримали угоду партнери з урядової коаліції. Фракції соціалістів і промисловців проігнорували пропозицію. Втім це дає надію, що при повторному голосуванні необхідна підтримка буде. Гриценко каже, що запропонована угода дає більше можливостей для співпраці між Україною та НАТО.

«Зараз конкретні структури – Українська авіатранспортна компанія і АНТК імені Антонова вирішують питання на двосторонній основі. А це буде міждержавний підхід і міждержавний захист. Будуть виключені арешти наших літаків, які задіяні в цьому в будь-яких аеропортах. Тобто додатковий захист є».

Регламент забороняє парламенту на одній сесії розглядати раніше відхилиний законопроект. Але голова профільного комітету Георгій Крючков не виключає, що уряд знайде процедурні підстави ухвалити документ до кінця року. Комуністи не збираються голосувати за угоду, каже він. Але й блокувати трибуну не будуть. Рада, вважає Крючков, підтримає документ, якщо в ньому чіткіше будуть розброблені механізми невтягнення України в будь-які збройні конфлікти через співпрацю з НАТО:

«Якщо буде таке застереження, то ті, хто утримався тоді з пропрезидентських і проурядових фракцій вони проголосують (за угоду). Це моє таке бачення. Я можу помилитися, хоча в таких речах я мало помилявся».

Гриценко каже, що такі запобіжники в угоді є. Адже Україна застерігає за собою право відмовитися від будь-якого рейсу. Він сподівається, що угода, яка може принести близько 1 мільярда доларів, не буде відкинута з політичних мотивів.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG