Спеціальні потреби

Ющенко дає завдання генпрокурору Медведьку


Президент Ющенко представив сьогодні працівникам Генпрокуратури нового керівника відомства. Глава держави зажадав від Олександра Медведька прискорити розслідування резонансних справ і розкритикував роботу на цій посаді Святослава Пiскуна. І сьогодні ж суд вдруге відклав оголошення вироку за позовом колишнього генпрокурора. Той називає своє звільнення незаконним і вимагає відновлення на посаді.

Активізувати розслідування резонансних справ, зокрема про вбивство журналіста Георгія Ґонґадзе, і справ, пов’язаних з фальсифікаціями під час минулих президентських виборів. Такі завдання поставив президент Ющенко новопризначеному генпрокурору Олександру Медведьку. Результатом має бути доведення цих справ до суду.

Відомство останні 10 місяців працювало на себе і перетворилося, за словами президента, у центр політичної амністії. Як і раніше, кримінальні справи порушувалися і закривалися за телефонними вказівками:

«Доки ми не будемо свідками, коли кожного тижня за незаконні дії відповідає будь-якого рівня держслужбовець, чи суддя, чи голова райради, чи голова облради, чи будь-хто, я підкреслюю, і це буде повторюватися місяцями, тоді можливо через півтора-два роки ця нація повірить, що в цій країні взялися за боротьбу із корупцією».

На представленні нового генпрокурора Ющенко нарешті пояснив, що звільнив Святослава Піскуна за неефективну роботу. Сам же Піскун у вівторок з`явився до районного суду, де розглядається його позов про незаконність звільнення з посади. В своєму коментарі він схвально відгукнувся про свого наступника. Однак категорично не погодився із критикою президента на свою адресу. І вкотре заявив, юридичних підстав усувати його з посади не було:

«Я обіцяв пред народом України, що ми розкриємо справу Александрова – її розкрили. Я обіцяв, що оборотнів направимо до суду – направили. Я обіцяв, що знайдемо вбивць Ґонґадзе – я їх знайшов. Я свою функцію виконав і зробив, те, що обіцяв народу України. Хай тепер вони спробують зробити більше».

Законність звільнення з посади генпрокурора в суді доводить міністр юстиції Сергій Головатий. У своєму емоційному виступі він попросив суд закрити справу. Мовляв, для виненення вироку треба тлумачити основний закон – а це може робити тільки Конституційний суд:

«Сама позивна заява є юридично необоґрунтована, є демонстрацією юридичного невігластва, незнанням позивачем положень сучасного українського права».

Натомість Піскун називає призначення міністра юстиції захисником президента своєрідною формою тиску на суд. Він підозрює, що судді не наважуться винести рішення не на користь таких високопоставлених чиновників. Наступне засідання у справі відбудеться 18 листопада. Пан Піскун заявив про готовність оскаржувати несприятливе для себе рішення в апеляційних інстанціях до весни. Потім, мовляв, піде в політику.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG