Спеціальні потреби

Рибачук вiдповiдає на запитання журналiстiв


Як буде відзначатись річниця Помаранчевої революції? Чим керувався президент при висуванні кандидатури нового Генпрокурора? Що чути нового з отруєнням Ющенка? Про це журналісти розпитували голову Секретаріату президента Олег Рибачук на черговому брифінгу.

Журналісти, що прийшли на брифінг до Секретаріату президента, були заінтриговані, перестрівши тут у коридорах влади Віктора Пінчука та Джорджа Сороса. Присутність зятя колишнього президента і всесвітньовідомого фінансиста голова секретаріату Олег Рибачук пояснив туманно – мовляв, працює певна міжнародна група з попередження криз:

«Пінчук прийшов на зустріч президента з міжнародною кризовою групою. Членами цієї кризової групи є декілька десятків провідних міжнародних діячів, зокрема сьогодні був там пан Паттен, колишній єврокомісар, колишні прем`єр-міністри європейських країн, Джордж Сорос і інші... Це вперше опікунська рада цієї неурядової організації зібралася в Україні, до того вона збирається в Парижі. Більшу інформацію можемо вам надати, якщо потрібно, що це таке...».

Багато запитань на брифінгу стосувалося річниці помаранчевої революції. У якому форматі вона буде відзначатись – концерт з гуляннями чи звіт лідерів перед народом – журналістам ясніше не стало: за словами Рибачука, остаточний сценарій ще не затверджений, президентський указ очікують лише наступного тижня. Голова Секретаріату не відповів на запитання про те, чи запросить Ющенко святкувати на Майдан Юлію Тимошенко. Зате повідомив, що сам він з Тимошенко після її відставки тричі зустрічався – “для проведення консультацій між політичними силами”.

Коментуючи призначення нового генпрокурора, Олег Рибачук сказав, що ключовими моментами, якими керувався при його виборі глава держави, була фаховість і політична незаангажованість. А конфуз з поданням кандидатури Присяжнюка, яку того ж дня відкликали і подали іншу – Медведька – пояснив технічною помилкою Секретаріату, а не президента:

«Помилка Секретаріату, за яку я несу відповідальність. Я підкреслюю: це не помилка президента, не те... що доволі радісно коментувалося у пресі».

Рибачук прокоментував також підвищення зарплат деяким співробітникам Секретаріату. Як повідомлялося, прес-секретареві президента підвищили оклад до 18 тисяч гривень. Голова Секретаріату вважає чеснішим показувати реальну зарплату у відомостях, ніж потай платити її у конвертах:

«Коли мені треба залучити людей сюди, до державного секретаріату, нам в очі кажуть – ви що, знущаєтесь, спеціаліст такого класу піде на такі гроші? Питання? Питання! Натяк на те, що треба ж доплачувати. Так що є чесніше – намагатися хоча б певній категорії високопоставлених державних службовців поставити зарплату, яка відповідає ринковій ціні, чи ні?».

Ішлося на брифінгу і про тему, яка вже стала традиційною: паркан на Банковій. Як запевняє голова Секретаріату, питання турбує його не менше, аніж журналістів. За його словами, залізна огорожа навколо Секретаріату – ідеальний об`єкт для піару, чим і скористались нещодавно деякі депутати місцевих рад, прикувавшись до нього на знак протесту: «Картинка фантастична, хоч сам туди приковуйся», -- поiронiзував вiн.

Знесенням паркану не вирішуються усі проблеми у владі. «Я його зубами перегриз би, якби питання так вирішувалося», каже Рибачук і додає, що статус вулиці Банкової встановлює не президент, а Київрада, і мер Омельченко буцімто гарантував до 17 грудня проблему з парканом врегулювати.

Голова президентського секретаріату повідомив також новину, що стосується отруєння Ющенка. Всупереч заявам екс-міністра охорони здоров`я про те, що в Україні немає бази для проведення експертиз, необхідних для встановлення факту отруєння діоксинами, Олег Рибачук твердить: експертиза буде здійснена саме на території України, і відбудеться це найближчими днями.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG