Спеціальні потреби

Чи продаватимуть Нікопольський феросплавний?



Блок Юлії Тимошенко вимагає від влади негайно виставити на продаж Нікопольський завод феросплавів. Нещодавній приклад продажу Криворіжсталі довів, що українські підприємства коштують значно дорожче, ніж це уявляли собі урядовці.

Нікопольський завод феросплавів є монополістом в Україні з виробництва феромарганцю і силікомарганцю. Частка його продукції на світовому ринку феросплавів складає 11,5%. На сьогоднішній день підприємство контролює зять екс-президента Леоніда Кучми Віктор Пінчук. Влітку цього року підприємство пережило низку скандалів через намагання уряду повернути НФЗ у власність держави. Проте, після неочікувано вдалого продажу Криворіжсталі, українські чиновники починають задумуватись і над продажем заводу феросплавів.

Блок Юлії Тимошенко вже поширив заяву, у якій закликає припинити "кулуарні домовленості" із Віктором Пінчуком і зазначає, що, за оцінками експертів, продаж НФЗ дасть державному бюджету додатково 8 мільярдів гривень. Про те, що завод феросплавів мали продати вже давно якби не протистояння з боку Фонду держмайна, каже і екс-заступник міністра промислової політики Сергій Грищенко:

«Якщо б не відвертий саботаж з боку голови Фонду державного майна, то Нікопольський феросплавний завод вже давно міг бути повернений до державної власності, а можливо вже й приватизований. Хоча сьогодні існують, щодо цього різні думки – треба приватизовувати, чи ні, але першим кроком безумовно має бути реальне повернення заводу до державної власності, а потім думати. Але у випадку продажу цього заводу, а це могло б бути зроблено не менш ефективно, ніж продаж Криворіжсталі і казна могла б отримати не менше 5 мільярдів гривень від продажу Нікопольського феросплавного заводу».
Тим часом група „Приват” вже направила лист уряду України, у якому просить провести чесний та прозорий конкурс з продажу 50% та 1 акції Нікопольського феросплавного заводу. Приватбанк готовий брати участь у конкурсі і збирається запропонувати за пакет не менше 1,5 мільярда гривень.
Натомість, адвокати Віктора Пінчука кажуть, що говорити про повторну приватизацію заводу передчасно, оскільки, справа приватизації Нікопольського феросплавного досі не вирішена Верховним судом. В той же час скарга американської компанії [iснування якої нам не вдалося пiдтвердити - ред.] з приводу незаконного продажу Криворіжсталі, не завадила Фонду держмайна виставити підприємство на аукціон.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG