Спеціальні потреби

Росія припиняє переслідування Юлiї Тимошенко


У понеділок 26 вересня Військова прокуратура Російської Федерації повідомила про припинення міжнародного розшуку та скасування санкції на арешт екс-прем`єр-міністра України.

Як це було, Юлія Володимирівна в подробицях розкаже в анонсованому вечірньому ефірі в понеділок на каналі 1+1. Наразі відомо лише, що рішення зняти санкцію на арешт і припинити міжнародний розшук української екс-прем`єрки було прийнято після її візиту до московських слідчих минулої суботи. “Юлія Тимошенко добровільно з`явилась до Головної військової прокуратури і дала свідчення, необхідні для слідства”, -- сказано в офіційному повідомленні на сайті Генпрокуратури Російської Федерації. В інформації йдеться також про досягнуту домовленість, за якою колишня очільниця українського уряду й надалі добровільно з`являтиметься до російської Генпрокуратури для проведення слідчих дій.

Як відомо, справа на Тимошенко була відкрита за буцімто давання нею хабара посадовцям російського Міністерства оборони. Тоді після відмови прибути на допит до Москви Юлію Тимошенко оголосили у міжнардний розшук.

Нинішнє скасування кримінального переслідування лідерки БЮТ, на думку більшості українських політологів, може свідчити про те, що Кремль зробив свою ставку на майбутніх парламентських виборах в Україні. На користь такої версії експерти наводять не тільки ласкавий прийом Тимошенко московськими правоохоронцями, але й надану їй трибуну кремлівських ЗМІ. Аналітики припускають також, що в Тимошенко як другому найпопулярнішому політикові України Москва може вбачати зручний “об`єкт співпраці” у сенсі опонування режимові Ющенка.

А тим часом найближчий соратник відставної прем`єрки, екс-віце-прем`єр Микола Томенко пророкує Блокові Юлії Тимошенко – як послідовному виразникові ідеалів, за які стояв Майдан – перше місце на виборах. І каже, що настільки у цьому впевнений, що в разі як його прогноз не справдиться, ладен відмовитись від мандата в новому парламенті:

«Для мене абсолютно очевидно, що Блок Юлії Тимошенко займе перше місце на парламентській виборчій кампанії. Для мене абсолютно очевидно, що Партія регіонів займе друге місце. Для мене неочевидно, хто займе третє місце. І оце, я би сказав, унікальна інтрига парламентської кампанії, бо це буде чемпіонат політичних трійочників. Тобто будуть всі боротися за третє місце».

Коментуючи припинення кримінальних переслідувань Юлії Тимошенко в Росії, екс-віце-прем`єр прогнозує, що в Україні її переслідування можуть початися заново. “В Україні тема Тимошенко буде актуальною до завершення парламентської виборчої кампанії”, -- каже Томенко. На його думку, відкриття кримінальних справ не виключено проти усіх, хто говорив про корупцію в новій українській владі:

«За моєю інформацією, сьогодні йде системне знищення доказів корупційної діяльності дуже багатьох нинішніх високопосадовців. І з іншого боку, те, що відбувається сьогодні, це намагання зам`яти корупційний скандал, повернувшись до старої історії. Чому я кажу про “країну Кучми” – бо в країні Кучми найбільшим корупціонером була Юлія Тимошенко. Сьогодні знову вона буде оголошена такою. Я не здивуюсь, коли всіх, хто говорив про політичну корупцію – Зінченко, Томенко – проти них теж відкриють кримінальні справи», говорить Микола Томенко.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG