Спеціальні потреби

Американський експерт про економiчну полiтику України




Чи були дії економічного блоку українського уряду ефективними? В чому причини низького рівня іноземних інвестицій в Україні і чому зупинився розвиток її економіки? Деякi вiдповiдi пропонує американський експерт, який уже тривалий час працює в Україні.

Морґан Вільямс – директор зв`язків із державними установами американського інвестиційного фонду SigmaBleyzer. За роки діяльності компанія вклала в економіку України понад 100 мільйонів доларів. Крім власних проектів фонд допомагає виходити на місцевий ринок іншим інвестиційним установам.

Працювати з новою українською владою бізнесменам стало легше, каже експерт. Вона охоче йде на контакт і прислуховується до потреб підприємців. Однак Вільямс визнає, що поток інвестицій поки що набагато менший, ніж очікувалося.

«Робити бізнес в Україні все ще досить ризиковано і дорого. Ось над чим треба працювати уряду. Деякі податкові норми, навіть схвалені останнім часом, змушують інвесторів платити податок за ввезення в Україну виробничого обладнання. А несподівана зміна законодавства щодо вільних економічних зон! Інвестори побоюються, що вони укладуть з урядом угоду, а той почне радикально змінювати правила гри».

Експерт каже, що спілкується з юристами міжнародних компаній, які розглядали можливості інвестицій в Україні. Вони згадують багато прикладів, коли вивчивши умови, інвестори відмовлялися від своїх планів. Ситуація не покращиться, вважає експерт, поки Україна не набуде статусу країни з ринковою економікою і членства в СОТ:

«Втручання на ринок зерна, цукру, пального, політика реприватицації. Деякі з цих речей продовжуються. Адміністрація Ющенка безумовно рухається в правильному напрямку, але попереду в неї ще дуже багато роботи. І зробити це і провести непопулярні рішення напередодні виборів буде надзвичайно складно. Але це треба здійснити для покращення бізнес-клімату, як це обіцяв Ющенко».

Вільямс також критикує дії української влади щодо реалізації міжнародних програм. І Сполученим Штатам і міжнародним фінансовим інститутам часто доводилося стикатися з неузгодженими діями владної команди, каже вiн:

«Вони шукають можливостей підтримати Україну. Вони шукають шляхів запровадження тут нових проектів. І якщо трапляються затримки – то, як правило, вони пов`язані із якимись проблемами з боку української сторони, а не з вини американського уряду або керівництва міжнародних фінансових інституцій. Український уряд має краще організувати свою роботу, щоб скористатися всіма можливостями тих програм, які доступні Україні», сказав Морґан Вiльямс.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG