Спеціальні потреби

Огляд мiжнародної преси за 19 серпня 2005


Україна – західний троянський кінь для Росії?

Паризька Монд дипломатік вміщує аналітичний матеріал під назвою «Численні фігури на шаховій дошці України», підготований Жаном-Марі Шов’є. Лейтмотивом дослідження є думка, що після перемоги на виборах Віктора Ющенка, яка не стала великим сюрпризом, в України ще попереду боротьба за демократію і суспільний прогрес. Вона--ферзь на євразійсьій шаховій дошці, де головними гравцями є Росія, Захід, а зараз ще й третій фактор--нафта. Колишній радник президента Картера з нацбезпеки Збігнев Бжезинський передбачив йдуче сьогодні витіснення Росії з її традиційних сфер впливів, в якому Україні належить зіграти ключову роль. Він написав нещодавно: «Поширення євроатлантичної орбіти робить обов’язковим включення нових незалежних держав колишнього СРСР і особливо України». Французький часопис уважає, що ми вже підійшли до цього: до євроатлантичного табору стукає країна, більша за Францію, з величезною мережею газо- і нафтопроводів. Перехід до дії--помаранчева революція--був необхідним засобом здійснення цього плану. Однак євроатлантичні устремління Києва наштовхуються на значні перешкоди: це позиція Москви, борги за пальне, атомна індустрія, і російська база в Севастополі. Утворився своєрідний парадокс: ЄС, який взяв на себе роль головного проводиря перемоги Ющенка, не хоче, щоб оранжеве полум’я запалило блакитний поток газу з Росії. Необхідний якийсь компроміс з Кремлем. Його наразі немає, що лише додає непевності геополітичній комбінації, яку було легше розпочати, але важче завершити. Монд дипломатік пише, що за таких обставин у вестерні, в якому про-західному гарному хлопцю протистоїть зануда-кримінал Янукович, може виникнути найгірший сценарій--розпаду України. Але не виключений і такий сценарій--Україна і Грузія намагатимуться відігравати роль знаряддя послаблення Росії, і в перспективі--організації там революції на кшталт помаранчевої. Татарстан, Чечня, Дагестан і Інгушетія--ці республіки Росії наразі є осередками нестабільності і загрози цілісності Росії, пише газета Монд дипломатік. Виникає, однак, запитання: чи може держава, яка не так далеко пішла шляхом демократії і лібералізму--Україна, -- виконати роль західного троянського коня щодо Росії?

Саакашвiлi про змiни в серцях i умах грузинiв

До певної міри на це запитання намагається відповісти грузинський президент Михаїл Саакашвілі в статті, опублікованій в газеті Вол стріт джорнел під назвою «Необхідна культурна революція». Він згадує про зустріч з Ющенком в Боржомі і ініціативу, яку одного дня можуть назвати Київським клубом демократій. Мета ініціативи--надати трибуну для нових демократій регіону для обміну думками, досвідом, пошуком перспектив. Йдеться про об’єднання демократій Балто-Чорноморсько-Каспійського регіонів. На думку Саакашвілі, для поступу на шляху демократії і лібералізму необхідна розбудова нації. Вона, в свою чергу, неможлива без прищеплення кожному громадянину відчуття особистої відповідальності за країну і суспільство. В цьому плані в Грузії є здобутки, пише Саакашвілі: за останні півтора роки там завдяки боротьбі з корупцією вдалося збільшити вчетверо держбюджет, створити ефективне управління. Але головним є культурні зміни в серцях і умах грузинів, вони повірили в уряд. Наприклад, каже Саакашвілі, до революції 95 відсотків населення ненавиділи поліцію, а зараз їй довіряють дев’яносто відсотків! Вдалося також залучити етнічні меншини до уряду, подолавши тим самим популярне гасло «Грузія-для грузинів», пише Саакашвілі в газеті Вол стріт джорнел.

Філадельфія готує Ющенку Медаль свободи

Філадельфійська Дейлі ньюз інформує про рішення міськради присудити Ющенку Медаль свободи за цей рік і грошову премію в розмірі ста тисяч доларів. Вручення нагороди відбудеться наступного місяця. До нього цієї честі удостоїлися Лех Валенса, Нельсон Мандела, Терґуд Маршалл -- перший афро-американець-член Верховного суду. Програмою передбачено телетрансляція події по Європі, проведення бесід в школах, організацію кулінарних фестивалiв з курчатами по-київськи. І, звісно, пропонується розмалювати центр міста в оранжеві кольори, пише філадельфійська Дейлі ньюз.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG