Спеціальні потреби

Плановане перенесення осiдку УГКЦ викликало протести


Планований переїзд резиденції глави українських греко-католиків зі Львова до Києва викликав гостру реакцію московського православ`я, а відтак і деяких політичних партій в Україні. Глава Української греко-католицької церкви каже, що здивований протестами.

Перенесення осідку Української греко-католицької церкви зі Львова до Києва планувалося давно. Ще 2002 року в столиці почали будувати храм і резиденцію, а глава УГКЦ кардинал Любомир Гузар не раз публічно заявляв про майбутній переїзд, необхідність якого пояснював прагненням греко-католиків, подібно до всіх інших численних конфесій України, мати центральне представництво у Києві. Проте коли плани стали дійсністю і було оголошено день – 21 серпня, Російська православна церква забила на сполох. Патріарх Московський і всієї Руси Алексій Другий звернувся до Ватикану з протестом. Як він заявив, перенесення патріаршого престолу греко-католиків до Києва “не можна виправдати ні з історичного погляду, ні з погляду церковних правил та канонів”.

Позицію “не пускати” поділяє в Україні лише одна з трьох православних церков, а саме Українська православна церква в підпорядкуванні Московського патріархату. Ні Київський патріархат, ані автокефальна православна церква не проти. Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет у середу в Інтернет-конференції Обозревателя-Оглядача назвав перенесення осідку “внутрішньою справою греко-католицької церкви” та навіть висловив готовність привітати кардинала Гузаря у зв`язку з переїздом його катедри до Києва. Відповідаючи на запитання читачів Оглядача, патріарх Філарет сказав, що християнські церкви повинні менше ворогувати між собою, оскільки це ослаблює саме християнство.

А тим часом до протестів московського православ`я приєднуються декотрі з українських найодіозніших політиків. Лідер партії “Братство” Дмитро Корчинський пообіцяв греко-католикам неприємності у день переїзду. З вимогою до президента Ющенка – заборонити пересення в Київ екзархату УГКЦ – звернулися голови Прогресивної соціалістичної партії та партії “Держава”. Наталя Вітренко і Геннадій Васильєв скликали прес-конференцію, де намалювали журналістам апокаліптичні картини – покатоличена Україна, повішені православні священики, розпад країни за югославським сценарієм. На запитання журналістів – якщо вони справді переймаються можливістю міжконфесійного протистояння, то чому не закличуть своїх прихильників до толерантності, Вітренко відповіла росiйською у притаманному їй стилі: «Що це ви кажете? А ключі від квартири вам мої не дати?».

Лідерка прогресивних соціалістів, яка досі ніяк не заявляла про свою православну віру, здається, готова зробити все, аби її похмурі пророцтва щодо протистояння католиків і православних здійснилися: «Двадцять першого, безумовно, ми будемо там, біля резиденції, яку готують, аби не допустити осквернення нашої православної землі», -- сказала вона.

Водночас предстоятель українських греко-католиків Любомир Гузар висловив здивування протестами щодо переїзду в Київ його церкви, яка, як уважають українськi католики, історичним корінням виходить до колись єдиної Київської церкви.

«Ми не робимо кроків агресивних. Ми нікому не старалися перейти дорогу чи в інший спосіб комусь пошкодити. Мені важко зрозуміти, чому така гостра реакція, мене це бентежить, і я не знаю, що сказати,» -- заявив кардинал Гузар на прес-конференції у Львові.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG