Спеціальні потреби

Петро Порошенко й НЗФ: корупція у новій владі?


Григорій Омельченко просить президента відреагувати на ситуацію навколо Нікопольського заводу феросплавів. Як каже народний депутат, відкрите звернення до глави держави – єдиний спосіб домогтися перевірки інформації, яка з’явилася у пресі і викликала великий громадський резонанс. Як випливає з повідомлень ЗМІ, секретар Ради з нацбезпеки і оборони Петро Порошенко, використовуючи вплив на суддів, блокує повернення в державну власність акцій Нікопольського феросплавного. Натомість секретар РНБО буцімто розробляє тіньову схему перепродажу НЗФ відомим російським бізнесменам Вексельбергу та Абрамову, внаслідок чого держбюджет України може втратити півмільярда доларів США. Називається у публікаціях і сума хабаря, який начебто обіцяно Порошенкові за здійснення оборудки – 50 мільйонів доларів та, у вигляді бонусу, контроль над телеканалом “Інтер”.

На думку борця з оргзлочинністю Омельченка, висунуті в пресі звинувачення достатньо серйозні, щоб на них відреагував як сам Петро Порошенко, так і Віктор Ющенко. Натомість прес-служба секретаря РНБО від коментарів відмовляється, мовчить і президент. Григорій Омельченко звернувся до глави держави з проханням дати доручення СБУ та Генпрокуратурі перевірити інформацію про можливі протизаконні дії довкола Нікопольського заводу феросплавів і або спростувати її, або підтвердити:

“Мене в даній ситуації найбільше тривожить позиція президента України. Чому президент України до цього часу не дав відповідне доручення правоохоронним органам провести ретельну перевірку тим повідомленням...
Я вперше за майже 12 років депутатства зустрічаюся з подібною ситуацією в державі, повірте, якої навіть не було при тому режимі Кучми, який повалила помаранчева революція. Коли посадові особи, причому найвищого політичного рівня, роблять вид, що нічого не відбувається в державі, коли керівники правоохоронних органів там, де потрібно вживати невідкладних заходів, відмовчуються... Продовжуються ті самі принципи, які були при Кучмі, кумівства, родства, землячества, особистої відданості.”

Заступник голови парламентського комітету з питань боротьби з оргзлочинністю та корупцією прокоментував також недавню заяву Генпрокуратури про передання до суду справи Гонгадзе:

“Навмисно було затягування розслідування цієї кримінальної справи, щоб в суд були направлені лише безпосередні виконавці вчинення цього тяжкого злочину. І зроблено це було з однією метою... щоб усунути, знищити процесуальні докази вини, співучасті у цьому злочині президента України колишнього Леоніда Кучми. Слідча комісія, яку я очолював, установила, що Кучма являється організатором викрадення Георгія Гонгадзе.”

Григорій Омельченко поділяє версію про гарантії недоторканності, буцімто надані Ющенком Кучмі в обмін на незастосування сили проти Майдану:

“Поки що ніхто не зможе аргументовано спростувати цю версію. Вона може спростована бути лише в один спосіб – якщо проти Кучми порушена буде кримінальна справа і вона буде направлена в суд...”

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG