Спеціальні потреби

Крим -- запорука енергонезалежностi України?


Крим може стати запорукою енергетичної незалежності України. Глава кримського уряду Анатолій Матвієнко обіцяє, що вже в середині червня буде оголошено тендер з відбору компаній для розробки шельфу Чорного моря.

Кількість бажаючих відпочити у Криму щороку збільшується. Анатолій Матвієнко, сподівається, що цього літа, не зважаючи на різні перешкоди, відпочиваючих буде не менше, ніж у попередні сезони. „Зараз наше головне завдання -- нагрівати воду у морі, і ми її вже нагріли до 19-ти градусів”, -- жартує кримський глава уряду. Проте цього року проблема туризму для кримської влади відходить на другий план. Матвієнко обіцяє, що незабаром Крим може стати запорукою енергетичної незалежності України, адже вчені твердять, що у Чорному морі є багато запасів нафти і газу:

«Сьогодні те, що розвідано в шельфі Чорного моря, як нам каже наука – це чотири відсотки того, чим володіє море. Каспію і не снилось по багатству Чорного моря на нафту і газ. І очевидно, якщо ми є мудрі люди, то ми маємо робити, щоб якомога швидше ми вийшли на диверсифікацію і на енергетичну незалежність. Ну, яка держава про це не мріє?! І тому треба залучати компанії, які мають досвід, а не просто грабують і Україну і Крим».

Глава кримського уряду обіцяє, що вже в середині червня буде оголошено тендер з відбору компаній для розробки шельфу Чорного моря. Він повідомив, що американська компанія Hunt Oil готова вести розробку на глибині двох кілометрiв. При цьому переважна більшість нафти залишиться у власності України.

Ще одна проблема, яка сьогодні непокоїть кримську владу – проблема землі. Однак Анатолій Матвієнко каже, що наразі на півострові оголошено мораторій, який зняв усі питання. Проте зараз проводяться перевірки усіх угод і інвентаризація державної власності:

«Сьогодні працюють 11 груп. Це близько 200 людей, які приїхали з різних міністерств з Києва. Крім того працює не менше людей, які є нашою кримською комісією. Групи працюють не з бажанням комусь псувати нерви, або заважати працювати. Наше завдання - провести інвентаризацію землі. Наше завдання - відповісти на запитання об’єктивного права власності на землю, і найбільше наше завдання – це чітко визначитись, яка перспектива землі як найбільшого капіталу в Криму».

Глава кримського уряду відзначає, що завдання, яке стоїть перед владою - довести, що сотка землі в Ялті коштує не 20-25 тисяч, за якою її продають на чорному ринку, а значно більше. Перші результати перевірок будуть представлені секретарю Ради нацбезпеки і оборони Петру Порошенку 5 червня. А у вересні уряд підготує остаточні звіти.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG