Спеціальні потреби

Можливості розвитку туризму в Українi


Туризм є не лише джерелом пізнавання світу, але й великим прибутковим бізнесом. На нещодавній конференції американсько-українських бізнесменів у Нью-Йорку обговорювалися нові можливості для розвитку туризму в Україні після помаранчевої революції.

«Я надіюся. Я хотіла б, що б це був початок американського туризму в Україні. А ми мусимо працювати в Америці, щоб американці їхали в Україну як туристи - так, як вони їдуть до Італії чи до Німеччини».

Це говорить Марійка Стадницька-Гельбіґ – власниця туристичного бюро Scope Travel у штаті Нью-Джерзі. Понад тридцять років вона організовує подорожі до України і вважає, що політичні зміни та увага світу після помаранчевої революції створили нові умови для туризму. Як говорить пані Гельбіґ, в Україну завжди їде діаспора і нові іммігранти, аби відвідати батьківщину. Тому туристичним бюро варто зосередити увагу на заохоченні пересічних американців до поїздок в Україну.

«Тут потрібно рекламу. Американці не знають про Україну. Не знають, де осягнути інформацію про Україну. Немає співпраці між амбасадою і туристичними агентствами в Україні. Нема співпраці між туристичними агенціями в Україні і нами».

Є й інші проблеми – погані дороги, брак добрих готелів, потреба у візі. Це ускладнює для американців подорож в Україну, - каже пані Гельбіґ.

Євген Самарцев – заступник голови Державної туристичної адміністрації України погоджується, що ці проблеми треба вирішувати, а заодно і покращити доступ до інформації. За його словами, уряд наразі опрацьовує календар подій для туристів, який буде опублікований на спеціальній веб-сторінці.

«У найближчий час ми плануємо підготувати інформаційний сайт англійською мовою про нові туристичні продукти України—нові можливості. Крім того, я сподіваюся, що найближчим часом ми зможемо відкрити інформаційно-культурний центр у США, де буде максимально надана нова інформація. Одна з ідей, яку ми винесли з сьогоднішнього семінару, –ми організуємо спеціальний фан тріп для американських агентств і тур-операторів, які зацікавлені в цьому ринку, щоб вони подивилися, який є продукт в Україні».

Ще одним важливим кроком у вирішенні проблеми з нестачею готелів може стати прискорення розвитку малого бізнесу у ділянці туризму, зокрема родинного.

«Це один з головних напрямків нашої діяльності—підтримка ініціатив малого бізнесу, і в карпатському регіоні взагалі, на мою думку, 80 відсотків готельної оферти має давати саме приватні готелі. Реально кажучи що за останні 2 роки досить серйозний прогрес хоча саме розуміємо що майже кожен житель карпатського регіону може переорієнтувати свою діяльність на туризм—мається на увазі гірські зони. В Криму так само за останні 3 роки побудовано приблизно 500 малих приватних готелів».

Не менш болючою є і проблема маркетингу, про що багато говорили учасники конференції в Нью-Йорку. Петрик Рейдер очолює у Києві фінансовану Агентством США з міжнародного розвитку програму BIZPRO, завданням якої є сприяти розвитку бізнесу в Україні. Проведені програмою дослідження показують, що туризм має потенціал стати однією з найбільш прибуткових галузей економічного зростання. Але для цього, як наголосив пан Рейдер, українські бізнесмени повинні добре вивчити свій ринок.

«Багато українських бізнесменів не знають свого ринку – його можливостей і потреб навіть в самих областях. Так що є не зажди повне розуміння ринку, на якому ви намагаєтесь продавати, рекламувати і затриматися».

Пан Рейдер пояснив це на прикладі Криму з його чудовими можливостями для розвитку туризму.

«У Криму, наприклад, якщо ви, як кримське підприємство, дивитеся на потенційний ринок у Сполучених Штатах, не варто звертатися до ринку туристів, які хочуть відвідати Рим (в Італії) і оглядати фрески чи щось інше. Крим має переваги і недоліки, і необхідно зосередитися якраз на перевагах. Наприклад, можна розвивати туризм, пов’язаний з певними подіями, або влаштовувати пригодницькі подорожі, екскурсії, походи, розваги на свіжому повітрі, де відсутність інфраструктури і належного обслуговування не заважатимуть туристам. Ви не захочете, щоб люди, які прибували до вашої країни в сподіванні одного, отримали щось зовсім інше.»

Євген Самарцев з Державної туристичної адміністрації очікує цього року на п’ятдесят тисяч туристів більше. Він твердить, що безпроблемно облаштує їх в Україні. Однак прийняти мільйони туристів, яких він хотів би бачити у найближчому майбутньому, буде важко. Деякі бізнесмени, як Андрій Василяшко з групи КАС, радий допомогти.

«Одним з напрямків нашої діяльності є залучення інвестицій у поширення нових технологій щодо швидкого будівництва, яке дозволяє будувати житло дуже швидкими темпами, і я вважаю, що туристична галузь потребує розвитку інфраструктури, тому що зелений туризм – це чудово, але більшість туристів хочуть жити у відповідних умовах знаходитися—і для цього нам треба поширювати цю технологію».

Андрій Василяшко роками працює з західними партнерами. І тепер після перемоги помаранчевої революції він вважає, що українці мають чудову нагоду продемонструвати свої бізнес-можливості. Він закликав українських бізнесменів взяти ініцiативу у свої руки і працювати задля приваблення західних інвестицій.

«Ідіть на Захід. Ґоу Вест. Робіть пропозиції. Вимагайте від партнерів умови, і все у вас вийде. Треба бути активним на форумах, бути туристом, робити друзів серед тих, хто приїжджає до України. Так робиться бізнес по всьому світі».

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG