Спеціальні потреби

Стан письменника Шеклi дещо покращився


Стан Роберта Шеклi помалу покращується, але він і далі знаходиться в реанімації. Сьогодні дочка відомого американського письменника Аня Шеклi на прес-конференції у Києві подякувала усім шанувальникам її батька з України і Росії за допомогу.

Аня Шеклі, що приїхала в Київ, де її батько лежить в реанімації, каже, що його стан щодня помалу покращується. Роберт Шеклі ще не може дихати без апарата штучного дихання, однак уже може говорити. Його донька висловила подяку усiм, хто ним опiкується:

[переклад з англiйської] “Він попросив мене подякувати чудовим лікарям і медсестрам клініки “Борис” і переказати, що він глибоко зворушений підтримкою усіх своїх шанувальників в Україні і Росії”, -- сказала Аня Шеклі. За її словами, саме відчуття зв`язку з широкою читацькою аудиторією в Україні привело сімдесятишестирічного письменника в Київ.

Шеклі прибув в Україну 13 квітня на міжнародну конференцію письменників-фантастів, але застудився і 27 квітня потрапив в реанімаційне відділення приватної клініки “Борис”.

Як розповідає президент клініки Михайло Радуцький, пан Шеклі поступив до них у вкрай тяжкому стані. Ускладнення, викликане застудним захворюванням, призвело у довголітнього курця до двобічного запалення легенів. Ситуацію погіршувало те, що Шеклі загубив страховий поліс, і всі витрати змушений був взяти на себе видавничий дім “Мій комп`ютер”, який і запросив письменника в Україну.

Однак на лікування вже зараз витрачено 66 тисяч гривень, і кожен день перебування в клініці додає до цієї суми 3 тисячі. Власні ресурси родини Шеклі, каже його дочка, не дають змоги оплатити такі рахунки. За її словами, маючи основну читацьку аудиторію в колишньому СРСР зі специфікою його авторських прав, Шеклі своєю письменницькою працею не зміг надбати жодних заощаджень. Відтак по допомогу вирішили звернутися до шанувальників таланту славетного фантаста. У середу в Приватбанку відкрили рахунок на ім`я Ані Шеклі, і вже за добу на нього надійшло майже 6 тисяч російських рублів і 384 українські гривні.

А тим часом лікарі уникають робити прогнози: як кажуть вони, коли людина в реанімації, заглядати вперед далі ніж на один день не випадає. Втім, як повідомили фахівці клініки “Борис”, пацієнт зараз уже транспортабельний і може летіти в Штати. Компанія “Аеросвіт” готова надати для цього спеціально обладнаний літак. Єдиною перепоною наразі є відсутність домовленостей з котроюсь із американських клінік про госпіталізацію Шеклі відразу ж по прибутті до Сполучених Штатів.

Проте скільки б не тривали переговори і якими б не були фінансові труднощі, лікування перериватися не буде, -- каже директор видавничого дому “Мій комп`ютер” Михайло Литвинюк. За його словами, велику допомогу в скрутній ситуації надав український уряд:

[переклад з росiйської] “Дуже приємно мати уряд, який знає, хто такий Роберт Шеклі”, -- каже директор видавничого дому, що опікується лікуванням видатного американського письменника-фантаста в Україні.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG