Спеціальні потреби

Спрощується процес отримання вiз до США


Американські урядовці відкрили в Києві перебудоване приміщення консульства Сполучених Штатів. Після ремонту його площа розширена майже вдвічі. Відтепер окремим категоріям громадян України отримати дозвіл на в`їзд до Сполучених Штатів буде значно простіше.

Сімдесятиоднорічний Віктор Каленюк з Івано-Франківська приїхав до Києва, щоб потрапити в американське консульство. У Детройті живе його син, якого він хоче відвідати. Справою отримання візи пенсіонер займається вже два місяці:

«Щоб усіх обійти, усі інстанції, оформити все це доводиться декілька разів їхати в Київ. Ніч цілу сюди їхали, потім цілий день тут проведем і я не знаю, чи ще ми навіть на поїзд встигнемо. Назад щобо поїхати сьогодні. Прийдеться десь бути або на вокзалі, або в готелі».

Кожного, хто звертається за американською візою у консульстві розглядають як потенційного емігранта, каже експерт Вадим Міхно. Якщо ви не зможете довести зворотнє, вам відмовлять у праві в`їзду до Сполучених Штатів. Процедура розгляду питання складна і тривала. Але останні два роки візове питання впорядковується:

«Ще зовсім недавно були величезні черги в американське посольство. Люди не були поінформовані, які вимоги імміграційної служби. Зараз ситуація поліпшилася. Треба попередній запис на інтерв`ю, на співбесіду».

Наприкінці минулого тижня Київ відвідала заступник держсекретаря США з консульських питань Мора Гарті. Вона обговорювала з українськими урядовцями можливості спрощення візових процедур для українців. Офіційний Київ заявляв про готовність в односторонньому порядку скасувати в`їзні візи для американців. Громадяни країн ЄС вже користуються таким правом.

Під аплодисменти гостей американські урядовці відкрили перебудоване приміщення консульства. Щоб якісно надавати нові послуги, його площу розширили майже вдвічі, каже посол Сполучених Штатів в Україні Джон Гербст:

[переклад з англiйської] «Відновлене приміщення нашого консульського відділу, будівельні роботи в якому ще тривають через дощі – це символ відданості американського уряду ідеї покращувати послуги для українських громадян».

У розширеному приміщенні відтепер будуть видавати також iмміграційні візи. Раніше громадянам України для цього доводилося їхати у Варшаву.

Американські урядовці вже спростили процедуру отримання віз для тих, хто раніше був у Сполучених Штатах. Тим же, хто планує зробити це вперше, залишається шукати переконливі докази, свого повернення в Україну.

XS
SM
MD
LG