Спеціальні потреби

Польща може придбати американські технології на $18 млрд для розвитку мережі атомних електростанцій


Міністр енергетики США Ден Бруєтт
Міністр енергетики США Ден Бруєтт

Протягом наступних 18 місяців США та Польща співпрацюватимуть над розробкою програми розвитку мережі атомних електростанцій в Польщі. Відповідну угоду підписали міністр енергетики США Ден Бруєтт та міністр енергетики Польщі Піотр Наімський у віртуальному режимі 19 жовтня.

Польща планує побудувати шість ядерних реакторів до 2033 року. Загальний обсяг програми може скласти 40 мільярдів доларів, з яких щонаймнеше 18 мільярдів доларів Польща може спрямувати на закупівлі у США. Про це під час спілкування з пресою повідомив високопосадовець Міністерства енергетики США, повідомляють ЗМІ.

Перша стадія угоди передбачає участь таких американських компаній, як Westinghouse, Bechtel та Southern Co.

«Атомна енергія стане чистим і надійним джерелом електроенергії для польського народу а також збільшить диверсифікацію енергетики та безпеку, - заявив Бруєтт. - Обговорення наступного покоління ядерної енергії має проходити з нашими союзниками в Європі та світі в контексті енергобезпеки».

«Америка повернулась до атомного бізнесу», - заявила посол США в Польщі Джорджет Мосбахер.

«Ця угода визначає декілька досягнень - вона не лише зміцнює відносини Польщі та США, але і проголошує для решти світу, що Америка повернулась до атомного бізнесу завдяки сучасним технологіям США, - йдеться в заяві дипломатки. - Ядерна енергетика ще ніколи не була такою безпечною, доступною та гнучкою. Ми готові допомогти нашим партнерам досягти енергобезпеки і очистити середовище, надаючи технології та фінансування».

Цього місяця США та Румунія уклали угоду обсягом 8 мільярдів доларів на будівництво двох атомних електростанцій, пише Reuters.

Дивіться також: Що буде, якщо кандидати в президенти не приймуть результатів виборів? Коментує політолог. Відео

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG