Спеціальні потреби

Байден заперечив можливість зупинити добудову «Північного потоку-2»


Цей та наступні уряди Німеччини виконуватимуть заявлені вчора зобов’язання із зменшення шкоди від запуску «Північного потоку-2» для України, заявили в Держдепі

Газотранзитний трубопровід «Північний потік-2» було практично добудовано перед його приходом на посаду президента, зауважив президент США Джо Байден. Він відзначив, що заблокувати завершення проекту на цій стадії нереалістично, однак високо оцінив свої переговори з канцлером Німеччини Анґелою Меркель щодо зменшення шкоди від запуску потоку для України.

«Північний потік було завершено на 99%, - заявив Байден вчора в Цинциннаті. - Ідея, що будь-які слова, або дії могли його зупинити - неможлива. Однак, як ви знаєте, я провів дуже, дуже продуктивну дискусію з Анґелою Меркель і вона працює з урядом Німеччини над зобов‘язанням, яке передбачає, що у випадку, якщо Росія навмисне зробить боляче Україні, або іншим країнам, від них буде відповідь».

Анґела Меркель планує піти з посади канцлера Німеччини, але наступний уряд Німеччини виконуватиме ці зобов‘язання, заявили в Держдепі.

«Я очікую на інтенсивну співпрацю з майбутнім німецьким урядом із втілення цих зобов’язань», - сказав високопосадовець Держдепу під час брифінгу 21 липня. Він додав, що співпраця відбуватиметься в тристоронньому форматі з Німеччиною та Україною.

«Канцлер Меркель оголосила про те, що наступні німецькі уряди також дотримуватимуться цієї доповленості між Сполученими Штатами та Німеччиною, - заявив посадовець під час брифінгу. - Ви чули, що канцлер Меркель оголосила, що наступні німецькі уряди підтримуватимуть роль України в якості транзитної держави».

Високопосадовці підкреслили опозицію адміністрації Байдена до «Північного потоку-2».

Адміністрація США за президентства Трампа «не запроваджувала санкції [проти «Північного потоку-2»] до свого останнього дня в офісі, навіть незважаючи на те, що Конгрес в 2017 та 2019 роках затверджував закони проти трубопроводу, нарікнув посадовець.

В останній день при владі, адміністрація Трампа «запровадила санкції лише проти однієї організації та одного корабля, задіяних у побудові трубопроводу», додав він.

«На противагу цьому, менш ніж за шість місяців на посаді, адміністрація Байдена запровадила санції проти 5 організації та 5 кораблів в рамках закону PEESA а також ще на дев‘ять кораблів «Північного потоку-2», що належали підсанкційній компанії», - відзначив посадовець.

Вчора США та Німеччина видали заяву стосовно заходів, яких вживатимуть обидві країни у випадку, якщо Росія буде використовувати енергетику в якості зброї для тиску на Україну. В заяві також йдеться пр сприяння збереженню ролі України в якості транзитної держави, інвестиції до українського енергосектору.

Міністри закордонних справ України та Польщі розкритикували спільну заяву США та НІмеччини з цього питання.

Дивіться також: Юрій Вітренко у Вашингтоні про те, чи можна ще заблокувати роботу контроверсійного газопроводу. Відео

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG