Спеціальні потреби

На напружених слуханнях в Конгресі, міністр юстиції США став на захист жорстких дій влади у відповідь на протести


Міністр юстиції Мільям Барр під час слухань
Міністр юстиції Мільям Барр під час слухань

Міністр юстиції США Вільям Барр під час слухань в Конгресі заявив, що протести, які відбуваються в Портленді та в інших містах США перетворились на безчинства і відійшли просто від вимог реформування поліції та захисту меншин. Слухання, що відбулись у вівторок тривали п‘ять годин.

Під час свого виступу в Конгресі Барр назвав протестувальників «агресивними бунтівниками та анархістами», які захопили протести, що розпочались після смерті Джорджа Флойда (афроамериканця, який загинув, перебуваючи під вартою поліції), і які раніше носили здебільшого мирний характер. Тепер, говорить Барр, протестувальники «сіють безглуздий хаос та руйнування проти невинних жертв».

Голова юридичного комітету Палати представників США Джеррі Недлер виступив з різкою критикою ставлення американського мін‘юсту до протестувальників.

«Ви використали перцевий газ та дубинки проти американських громадян. Ви це зробили у Вашингтоні, на площі Лафаєт. Ви перенесли це у Портленд. Тепер ви поширюєте страх та насильство по всій країні. Ганьба, пане Барр. Ганьба», - заявив Недлер. Недлер пов‘язав дії Мін’юсту із прагненням президентської кампанії на користь Дональда Трампа отримати аргументи для використання на виборах.

Барр відкинув звинувачення у тому, що дії мін‘юсту продиктовані інтересами виборчої кампані президента. Він заявив, що федеральні сили у Портленді захищають будівлю суду від протестів, що тривають майже два місяці. «Ми захищаємось. Ми не шукаємо проблем», - зауважив він.

Барр також негативно відгукнувся про заяви спікерки Палати представників Ненсі Пелосі. Він наголосив - її порівняння федеральних сил із штурмовиками могло заохотити агресивну поведінку щодо поліції. «Вважаю, безвідповідально називати федеральних правоохоронців штурмовиками», - заявив Барр.

Коментуючи свідчення Барра, Пелосі заявила, що він діє як «підручний» президента Трампа. «Він був немов порожнє місце, немов підручний президента Сполучених Штатів, замість того, щоб бути міністром юстиції Сполучених Штатів Америки», - заявила спікерка в інтерв‘ю MSNBC.

Демократи також розкритикували Барра за його ставлення до свідків у справі про російське втручання у вибори США. Недлер звинуватив Барра у використанні підходу, за яким «вороги президента мають бути покарані, а друзі - захищені», зокрема через рішення Барра втрутитись, щоб пом’якшити покарання для друга Трампа Роджера Стоуна.

«Я згоден, що друзі президента не заслуговують на особливі поблажки, - відповів Барр, - але вони і не заслуговують на більш жорстке ставлення ніж до інших, інколи це важке рішення, особливо, коли знаєш, що станеш об’єктом осуду».

Дивіться також: У США прокотилася хвиля протестів проти расової несправедливості. Відео

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG