Спеціальні потреби

Конгресмени-республіканці закликали Держдеп скасувати виключення із санкцій проти «Північного потоку-2»


Конгресмен-республіканець Майкл Маккол став провідним співавтором звернення до Держсекретаря США Ентоні Блінкена щодо «Північного потоку-2»
Конгресмен-республіканець Майкл Маккол став провідним співавтором звернення до Держсекретаря США Ентоні Блінкена щодо «Північного потоку-2»

20 конгресменів США від Республіканської партії звернулись з листом до Держсекретаря Ентоні Блінкена і закликали його скасувати виключення з санкцій для швейцарської компанії Nord Stream 2 AG та її керівника.

«Ми звертаємось до вас із запитом негайно усунути ці непродумані винятки, обґрунтовані національними інтересами і застосувати повноваження обов‘язкового характеру, які затвердив Конгрес, щоб націлити [санкції] на страхові та сертифікаційні компанії, що беруть участь в проекті», - йдеться в листі, головним підписантом якого став лідер республіканців в Комітеті конгресмен Майкл Маккол.

Законодавці відзначили, що адміністрація Байдена визнала роль швейцарської Nord Stream 2 та її керівника, громадянина Німеччини, Маттіаса Варніга у проекті, однак висловили розчарування тим, що після такого визнання цій компанії та Варніга було надано виключення.

Конгресмени розкритикували позицію адміністрації Байдена щодо того, що такі санкції зашкодять відносинам США та Німеччини і ЄС і зауважили, що таке рішення «не зважає на думку країн, що перебувають на передовій у Центральні та Східній Європі, зокрема України». «Адміністрація, як видається, вважає інтереси Берліна більш пріоритетними, ніж інтереси решти Європи», - йдеться у листі.

Конгресмени також звернулись до Держдепу за інформацією стосовно переговорів із Німеччиною щодо можливої компенсації для України шкоди у разі, якщо «Північний потік-2» запрацює і скептично поставились до такої можливості.

Ми скептично ставимось до ідеї, що довгострокові наслідки добудови трубопроводу можна достатнім чином компенсувати, з огляду на просту правду, що Україна стане більш вразливою до російської агресії
Лист конгресменів


«Більше того, ми скептично ставимось до ідеї, що довгострокові наслідки добудови трубопроводу можна достатнім чином компенсувати, з огляду на просту правду, що Україна стане більш вразливою до російської агресії, якщо Москва більше не потребуватиме Києва для транзиту газу на експорт до Західної Європи. Нещодавня російська військова ескалація всередині та на кордоні України стало потужним нагадуванням цієї реальності».

Законодавці від Демократичної партії також висловлювали свою опозицію до «Північного Потоку-2». Так сенаторка-демократка Джин Шагін, яка цього тижня відвідала Київ, засвідчила свою опозицію до «Північного потоку-2».

«Я не підтримую зняття санкцій, - заявила Шагін в інтерв‘ю CNN під час свого візиту до Києва, - мене розчарували ці дії. Я вважаю, ми маємо запобігти введенню в дію «Північного потоку-2», який шкодить не лише Україні, але і дає вплив Росії в Європі щодо надання цієї енергії».

Як повідомляв Голос Америки, Держдеп додав до санкційного переліку чотири кораблі, п‘ять організацій та одну особу, які беруть участь у проекті «Північний потік-2».

Однак, Держдеп вирішив надати звільнення від санкцій для дочірньої компанії «Газпрому» Nord Stream 2 AG та її керівника Маттіаса Варніга, хоча і включив їх до санкційного переліку. Варніг, громадянин Німеччини, раніше обіймав посади в різних російських компаніях і, за повідомленнями преси, має тісні зв‘язки з Кремлем.

Дивіться також: Що відомо про консультації на рівні радників США та Німеччини стосовно газопроводу Північний потік-2. Відео

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG