Спеціальні потреби

На заклик екс-послів США до миру в Україні, Росія відреагувала неправдивими заявами, - Polygraph


6 квітня Національне громадське радіо США (NPR) опублікувало колонку написану трьома колишніми послами США до України Стівеном Пайфером, Джоном Гербстом та Вільямом Тейлором. Вони висловили переконання, що епідемія COVID-19 «може створити неочікувану можливість як врегулювати питання єдиної війни в гарячій стадії, що триває в Європі, так і вирішити питання порушення Путіним міжнародних норм поведінки».

Президент Трамп має запропонувати президенту Путіну припинити бойові дії, повернути Донбас та контроль над міжнародним кордоном Україні, а також передбачити зняття санкцій запроваджених проти Росії за її вторгнення на Донбас
Зі статті колишніх послів

«У тісній співпраці з лідерами Німеччини, Франції та України, президент Трамп має запропонувати президенту Путіну припинити бойові дії, повернути Донбас та контроль над міжнародним кордоном Україні, а також передбачити зняття санкцій запроваджених проти Росії за її вторгнення на Донбас».

Вони також говорять про повернення Криму: «Якщо Путін захоче вийти з Криму, інші санкції, запроваджені через незаконну анексію Криму, також можуть бути зняті».

Росія відповіла на статтю низкою неправдивих заяв, наголошує Polygraph.info – спільний проект "Голосу Америки" та "Радіо Свобода", який перевіряє факти.

Державне російське новинне агентство ТАСС процитувало речника Кремля Пескова. «Крим - частина Росії з усіма наслідками, що випливають. Росія не мусить полишати Донбас, бо ніколи туди не заходила».

Обидві заяви Пескова - неправдиві, наголошує Polygraph.

Переважна частина міжнародної спільноти вважає Крим територією України, окупованою Росією. Це підтверджує відповідна резолюція ГА ООН. Міжнародний суд назвав окупацію Криму «міжнародним збройним конфліктом Росії та України».

Заява Пескова про те, що Росія не заходила на Донбас суперечить численним свідченням, включаючи від російських військовослужбовців, які воювали на Донбасі, наголошують аналітики.

Інші російськи посадовці також різко відреагували на статтю колишніх послів. В день публікації ТАСС коментаря Пескова, російське державне агентство РІА опублікувало велику статтю у відповідь від російських посадовців, включаючи тих, хто діється у Криму.

Сергєй Аксьонов, який наразі очолює російський окупаційний уряд в Криму, написав на власній сторінці у Facebook, що колишні посли мріють і американські політики плутають «фантазію та реальність».

Дмітрій Белік, депутат російською Думи від Севастополя сказав, що ці американські дипломати бачать все «в рожевих окулярах». Він зауважив, що Росія вже багато пережила і «всю свою історію була під санкціями Заходу».

Версія історії від Беліка ігнорує той факт, що Радянський Союз розпався під політичним тиском а також те, що з 1991 до 2014 проти Росії не було санкцій Заходу.

Найжорсткіша критика статті дипломатів надійшла від Сергія Цекова, члена Федеральний зборів Росії. «Якась загальна деменція охопила всіх трьох послів - в їх заяві немає ані сліду елементарної логіки», - заявив він.

Єкатеріна Алатбаєва, член російських Федеральних Зборів від Севастополя сказала: «Криза не лише не створила умов для повернення Криму Україні, але навпаки створила умови для зняття незаконних санкцій проти Росії, півострова та його мешканців».

Заяву про буцімто незаконність санкцій часто повторюють російські політики. Вона є неправдивою. Більшість експертів вважають незаконною саме анексію та окупацію Росією Криму.

Дивіться також: Волонтери у США збирають кошти на засоби індивідуального захисту від коронавірусу для українських лікарів. Відео

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG