Спеціальні потреби

МВФ, ВООЗ, Світовий банк, СОТ пропонують план виходу з пандемії. Його втілення потребує 50 млрд доларів


Директорка-розпорядниця МВФ Крісталіна Георгієва
Директорка-розпорядниця МВФ Крісталіна Георгієва

Міжнародні організації представили свій план виходу з пандемії, розширення доступу до вакцинацій та відновлення світової економіки. Заяву, видану перед самітом «Великої сімки», що відбудеться наступного тижня у Великій Британії, підписали директорка-розпорядниця МВФ Крісталіна Георгієва, генеральний директор ВООЗ Тедрос Гебреєсус, президент Світового банку Девід Мальпас та генеральний директор Світової організації торгівлі Нгозі Оконджо-Івегала.

Існує «небезпечний розрив між багатшими та біднішими країнами» в питанні вакцинації і нестача вакцин в бідних країнах гальмує відновлення та сприяє виникненню нових небезпечних штамів коронавірусу, йдеться в заяві.

Також у своїй спільній статті у The Washington Post керівники організацій закликали «Групу семи» узгодити нову стратегію «на основі нового фінансування, щоб вакцинувати світ».

Зі свого боку, керівники міжнародних організацій оголосили про нові заходи щодо підтримки виходу з пандемії. Так, МВФ оголосив про підготовку «безпрецедентного» розміщення SDR (резервного активу організації), щоб надати кошти країнам-членам. ВООЗ зголосився визначити нове фінансування для програм прискорення вакцинацій, обміну технологіями. Світовий банк взяв на себе зобов‘язання розпочати роботу проектів вакцинації щонайменше у 50 країнах до середини року, а СОТ - працювати над налагодженням мережі поставок.

В МВФ оцінили потребу в грошах на нову програму на рівні 50 млрд доларів. Цей план, на думку експертів, може швидше зупинити пандемію в країнах, що розвиваються і забезпечити додаткове зростання економіки на 9 трлн дол до 2025 року.

Інвестувати 50 млрд дол задля припинення пандемії - потенційно найкраще використання державних коштів, яке може бути за нашого життя
Заява міжнародних організацій

Є потужна база для грантів на щонайменше 35 млрд дол, йдеться в заяві. Уряди «Великої 20-ки» вже вказали на важливість надання приблизно 22 млрд доларів до програми АСТ (Доступ до інструментів від COVID-19) а 2021 році.

Потрібно що 13 млрд дол, щоб збільшити пропозицію вакцин в 2022 та наростити тестування та лікування. Решта 15 млрд дол може надійти від урядів країн за підтримки міжнародних банків розвитку, включаючи 12 млрд дол підтримки вакцинацій від Світового банку, наголосили посадовці.

«Інвестувати 50 млрд дол задля припинення пандемії - потенційно найкраще використання державних коштів, яке може бути за нашого життя, - йдеться в спільній заяві. - Однак, вікно можливостей закривається - чим довше ми чекатимемо, тим коштовніше це буде в плані людських страждань та економічних втрат».

Дивіться також: Чому додатки для побачень заохочують американців вакцинуватися?

Чому додатки для побачень заохочують американців вакцинуватися? Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:32 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG