Спеціальні потреби

Чим дані про коронавірус відрізняються в Україні та в Москві та як пострадянська медицина стає в нагоді тепер, дискутують експерти США


Фото для ілюстрації: медпрацівник в Італії
Фото для ілюстрації: медпрацівник в Італії

Рішучі дії українського уряду з обмеження пересування та забезпечення соціальної ізоляції можуть дозволити Україні підготуватись до спалаху коронавірусу COVID-19. Такі думки висловлювали експерти американського аналітичного центру «Атлантична Рада» під час конференції 20 березня.

Конференцію було проведено в он-лайн режимі з огляду на необхідність обмеження зібрань у час епідемії.

«На мою думку, український уряд навдивовижу добре управляє цією ситуацією. - говорить експерт «Атлантичної ради» Андрес Аслунд. - Фактично вони закрили країну».

Експерт порівняв обмеження в Україні з тими, які було запроваджено в 40-мільйонному штаті Каліфорнія і, зокрема відзначив введення «масштабних» обмежень на міжміські пасажирські перевезення та метро.

В Україні зараз зафіксовано 23 випадки зараження і є три смерті, говорить Аслунд.

«Звичайно проводиться небагато тестування. Така реальність є всюди включаючи тут (у США - ГА)».

На відміну від Москви, де є великий спалах в діагнозі пневмоній, я дивився на українські дані і щонайменше на регіональному рівні немає повідомлень про спалахи пневмоній, який би виходив за рамки звичайних цифр характерних для сезону застуд.
Адріан Каратницький

Те, що в Україні зафіксовано порівняно невелику кількість заражень прокоментував і експерт «Атлантичної ради» Адріан Каратницький, Він, однак, висловив сумнів в тому, що існує прихована епідемія.

«За статистикою, в Україні небагато тестувань, але на відміну від Москви, де є великий спалах в діагнозі пневмоній, я дивився на українські дані і щонайменше на регіональному рівні немає повідомлень про спалахи пневмоній, який би виходив за рамки звичайних цифр характерних для сезону застуд. Тому, заходи вже вжиті в Україні, як видається, дозволяють системі зміцнити», - говорить Каратницький.

Каратницький оцінив на «добре» перші дії команди Зеленського у стримуванні коронавірусу. «Вони відклали спалах у кривій захворюваностей, що дало їм можливість дослідити, що роблять інші країни, зібрати ресурси».

Найкраще, що наразі відомо зі стримування нового коронавірусу - соціальна ізоляція, погоджуються експерти.

«Загалом пострадянські країни добре з цим справляються. Вони все ще знають як це робиться», - наголосив Аслунд про обмеження пересувань.

Так як Україна ще не раціоналізувала охорону здоров‘я, вони, за оцінками, мають в чотири рази більше лікарняних ліжок на душу населення, ніж ми у Сполучених Штатах
Андрес Аслунд

Ще одна риса української системи, що залишилась із радянських часів, але може стати в нагоді у часи епідемії, на думку Аслунда, - надто велика кількість лікарняних місць.

«Так як Україна ще не раціоналізувала охорону здоров‘я, вони, за оцінками, мають в чотири рази більше лікарняних ліжок на душу населення, ніж ми у Сполучених Штатах, - говорить експерт. - США мають 2 лікарняні ліжка на тисячу осіб, а Україна все ще має 8 лікарняних ліжок на тисячу осіб, а для таких інфекційних хвороб потрібно багато лікарняних ліжок, в яких зазвичай немає необхідності у сучасній медицині»

Каратницький зауважує - ці лікарняні місця погано оснащені і в подоланні коронавірусу Україна зіткнеться з нестачею апаратів штучної вентиляції легень а також противірусних ліків.

«Звичайно ми всі знаємо, що означають лікарняні ліжка - це ліжко в лікарняній палаті, без відповідного устаткування, - говорить Каратницький. - В Україні значна нестача апаратів штучної вентиляції легень, а також буде велика нестача противірусних препаратів, але знову ж таки, поки до цього дійде, вже будуть кращі протоколи».

Дивіться також: Українці у світі досі намагаються повернутись до Україні і стикаються з складнощами. Відео

  • 16x9 Image

    Оксана Бедратенко

    Вебредакторка, журналістка, економічна оглядачка Української служби Голосу Америки. Висвітлюю теми міжнародних санкцій, економіки воєнного часу, світові тенденції на ринках нафти та газу, новини фінансової сфери. Пояснюю просто складні теми міжнародних відносин, економіки США, України та світу, як в розлогих статтях, так і в коротких графічних відео.

XS
SM
MD
LG