Спеціальні потреби

Через коронавірус ООН закривається для відвідувачів, а в околицях Нью-Йорка створили «зону стримування» поширення COVID-19


Міжнародні організації, штаб-квартири яких знаходяться в Нью-Йорку, змінюють формат своєї роботи через спалах коронавірусу в місті та околицях. Наразі про значні обмеження вже повідомила Організація Об’єднаних Націй.

Як пояснив «Голосу Америки» Олег Ніколенко, заступник голови комітету ООН з інформації та речник Постійного представництва України при ООН, від 11 березня штаб-квартира закривається для загальних відвідувачів. Екскурсійні тури не проводитимуться. Окрім того, в офісах Секретаріату працюватиме лише критично важливий персонал. Для решти запроваджується вахтова форма: два дні на робочому місці, три - дистанційно.

Дев’ять країн, на територіях яких зафіксовані суттєві спалахи коронавірусу, мають відкласти на три місяці ротацію своїх військових та поліцейських контингентів в операціях ООН з підтримання миру (Китай, Південна Корея, Франція, Німеччина, Італія, Індія, Непал, Таїланд, Камбоджа). На ці країни припадає до 21% персоналу усіх операцій.

Широкоформатні засідання будуть зведені до мінімуму. Минулого тижня вже були скасовані заходи у рамках 64-ї сесії Комісії зі становища жінок. Наступний великий захід – Оглядова конференція щодо Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, яка запланована на кінець квітня. Її проведення буде залежати від розвитку ситуації з коронавірусом.

«Наразі розглядаються альтернативні формати та місця проведення засідань Ради Безпеки, а також протоколи голосування щодо резолюцій (наприклад, за допомогою електронної пошти). Водночас, про повне закриття будівель або призупинення діяльності ключових структур організації наразі не йдеться», - пояснює Ніколенко.

В Нью-Йорку канікули у школах мають розпочатися з наступного тижня, проте приватні школи вже оголосити про закриття на карантин. Про це повідомила «Голосу Америки» Марія Генкін, чиї діти навчають в одній з приватних шкіл міста. «Як нам пояснили, школи закриті не через те, що зафіксовані випадки захворювання серед учнів, а через позицію батьків, які повідомляли, що мали контакти з хворим», - додає вона.

Тим часом мер Нью-Йорка Білл де Блазіо повідомив, що закриття державних шкіл буде крайнім заходом, оскільки це спричинить «великі труднощі для родин з низьким рівнем доходів, які розраховують на безкоштовну шкільну їжу та догляд за дітьми».

В той же час 10 березня через збільшення випадків захворювання на коронавірус в окрузі Вестчестер (тут вже підтверджено 108 випадків захворювання із 173-ом, які зафіксовані в цілому в штаті Нью-Йорк), губернатор штату Нью-Йорк Ендрю Комо оголосив про створення тут так званої «зони стримування». Радіус її дії - 1 миля (1,6 км) довкола синагоги міста Нью-Рошелл. Саме там, як повідомляють, був епіцентр спалаху. Парафіянами цієї синагоги є родина адвоката Лоуренса Гарбуза, у якого першого в містечку був діагностований короновірус. Наразі COVID-19 підтверджений у її рабина, а сотні парафіян знаходяться на карантині.

«Ми збираємося використати Національну гвардію в цій зоні, щоб доставляти їжу до домівок, а також прибирати та дезінфікувати громадські місця», - повідомив губернатор штату. Режим не передбачає обмеження виїзду чи в`їзду в зону, але школи від 12 березня школи будуть закрити на два тижні.

Всього про надзвичайний стан через спалах коронавірусу в США вже оголосили 12 штатів.

Дивіться також: Трамп: уряд вживає всіх можливих заходів аби стримати поширення коронавірусу у США. Відео

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG