Спеціальні потреби

США провели переліт B-52 над Перською затокою і відкликають авіаносець з регіону


Авіаносець США USS Nimitz
Авіаносець США USS Nimitz

Пентагон вирішив відкликати авіаносець USS Nimitz, який проводить операції в районі Близького сходу. Про таке рішення заявив в.о. очільника Пентагону Крістофер Міллер в четвер. В Reuters назвали цей крок спробою зменшити напругу в регіоні.

За день до цього ВПС США провели переліт бомбардувальників В-52 зі Сполучених Штатів до Перської затоки для того, щоб, за словами військових посадовців США, застерегти Іран від проведення нападів на сили та інтереси США.

Напруга у відносинах США та Ірану зростає. В четвер міністр закордонних справ Ірану Мохаммед Зараф розкритикував переліт бомбардувальників і звинуватив Трампа у спробі створити привід для нападу на Іран.

Раніше посадовець США повідомив пресі, що США виявили сигнали підготовки з боку Ірану до нападів на сили США, або союзників в регіоні.

Повідомлення про можливі удари надходять із наближенням 3 січня - дати, коли рік тому на території Іраку було вбито впливового іранського генерала Касема Солеймані.

США звинувачують Іран у проведенні низці ударів по силам США в Іраку. Іранські угруповання поки не взяли на себе провину за удари.

В грудні Сполучені Штати поклали провину на підтримуваних Іраном бойовиків за ракетні удари по так званій «Зеленій зоні» в Багдаді, укріпленій території де розташовано посольство США в Іраку. У своєму твіті 24 грудня Трамп пригрозив Ірану відповіддю після того, як на Посольство Сполучених Штатів у Багдаді скоїли напад. У своєму Twitter він опублікував фото трьох ракет, які Трамп назвав іранськими.

“По нашому посольству у Багдаді в неділю вдарили декількома ракетами. Три ракети не спрацювали. Вгадайте, звідки вони: Іран. Тепер ми чуємо розмови про додаткові атаки проти американців у Іраку. Дружня порада Ірану: якщо вб’ють хоч одного американця, я змушу Іран відповісти. Думайте”, - написав президент.

Дивіться також: Чого вас навчив 2020? Підсумовуємо рік з українцями у США. Відео

Чого вас навчив 2020? Підсумовуємо рік з українцями у США. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:22 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG