Спеціальні потреби

ОЕСD: економіка світу в 2021 покаже найшвидше зростання з 1973, але це відновлення буде «незвичним»


Організація економічного співробітництва та розвитку (OECD) істотно покращила прогноз зростання економіки світу. Завдяки вакцинації і стримуванню пандемії, економіка світу зросте на 5,8% в 2021 році, що є найшвидшим з 1973 року, прогнозують в OECD.

Зокрема, значно покращено прогноз для економіки США. Тепер OECD прогнозує зростання економіки США на рівні 6,5% - найшвидше за 4 десятиліття - порівняно з грудневим прогнозом зростання для країни на рівні 3,5%. Прогноз покращено завдяки успішній програмі вакцинації а також планам стимулювання економіки, озвучених президентом США Джо Байденом. Стимули американської економіки прискорять зростання не лише у США, але і у світі, говорять експерти.

Однак, це економічне відновлення буде «незвичним», заявляють в OECD. Багато країн лише наприкінці 2022 року повернуться до передкризових доходів.

Так, в OECD прогнозують, що США та Корея відновлять передпандемічні рівні доходів населення через 18 місяців. Більшій частині Європи знадобиться біля 3 років для відновлення, а Мексиці та Південній Африці - від 3 до 5.

Зростання буде нерівномірним і залежатиме відео доступу до вакцин, попереджають в організації.

«Надзвичайно непокоїть, що недостатньо вакцин надходять до економік, що розвиваються, - йдеться в заяві головного економіста OECD Лоуренса Буна. - Це створює фундаментальну загрозу для таких економік, адже вони мають менше можливостей для підтримки діяльності, аніж розвинені економіки».

«Загалом, доки більшість населення світу не вакциновано, всі з нас наражаються на ризик виникнення нових штамів», - додав він.

Генеральний секретар організації Анджел Гурріа закликав пришвидшити вакцинацію в світі. «Для мільйонів у світі, щеплення залишаються віддаленою перспективою. Необхідно негайно прискорити виробництво і рівномірний розподіл вакцин».

Дивіться також: Як в нью-йоркській лабораторії досліджують мутації коронавірусу? Відео

Як в нью-йоркській лабораторії досліджують мутації коронавірусу? Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:20 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG