Спеціальні потреби

Ось як Facebook, Twitter, YouTube протидіють дезінформації у день виборів у США


У день виборів у США великі соціальні мережі - Facebook, Twitter, YouTube (власником якого є компанія Google) - запровадили низку інструментів для того, щоб мінімізувати зовнішній вплив на президентські вибори, зменшити поширення дезінформації та попередити спроби дестабілізації та делегітимізації голосування.

Посилена увага до соцмереж пов'язана із результатами президентських виборів у США 2016 року, коли три соцмедійні компанії опинились під шквалом критики через спроби російського втручання в американські вибори через Інтернет.

Власники компаній Твітер, Гугл та Фейсбук
Власники компаній Твітер, Гугл та Фейсбук

Вже ввечері у понеділок, напередодні дня виборів, Facebook і Twitter розмістили попередження над повідомленням Дональда Трампа.

Президент розкритикував рішення Верховного суду, за яким у важливому для виборів штаті Пенсильванія було дозволено зараховувати відкріпні бюлетені, які надійшли до дільниць після дня голосування. Президент написав у Twitter, що рішення Верховного суду спричинить “розгул” фальсифікацій та “насильство на вулицях”.

Компанія Twitter розмістила позначку на твіті президента, стосовно того, що ця інформація є «суперечливою». Відтак компанія заблокувала опції “подобається” та “відповісти” під постом глави держави.

Facebook також відреагував на повідомлення президента, прикріпивши біля його повідомлення позначку, що фальсифікації на виборах у США трапляються “надзвичайно рідко”. ​

Facebook готує до дії інструменти "побитого скла"

Компанія Facebook у понеділок, 2 листопада ввечері, заявила: “Наш Центр із виборчих операцій продовжуватиме моніторити у реальному часі низку питань. Зокрема, повідомлення про контент, який намагається обмежити право на голосування. Якщо ми будемо бачити спроби обмежити право на голосування, залякати виборців, чи зашкодити організації виборів, цей контент буде видалено”.

Ось так виглядатиме повідомлення Фейсбук, якщо кандидат або партія оголосить передчасну перемогу
Ось так виглядатиме повідомлення Фейсбук, якщо кандидат або партія оголосить передчасну перемогу

Якщо один із кандидатів на посаду президента або партія оголосить передчасну перемогу до того як основні ЗМІ країни спрогнозують переможця, Facebook заявив, що додаватиме до повідомлення кандидата (або партії) спеціальну позначку, а згори новинної стрічки з'явиться повідомлення, яке попереджатиме виборців, що, за попередніми результатами, ймовірного переможця виборів ще не спрогнозували.

Коли закриються дільниці, компанія запустить повідомлення вгорі сторінок Facebook та Instagram, а також застосує позначки біля постів кандидатів, які спрямовуватимуть користувачів на сторінку Виборчого інформаційного центру у Facebook, де збиратимуть інформацію про підрахунок голосів.

Сторінка Виборчого інформаційного центру у Фейсбуці
Сторінка Виборчого інформаційного центру у Фейсбуці

Компанія Facebook також підготувала так звані інструменти “побитого скла”, які можна буде застосувати в разі, якщо після виборів на американських вулицях спалахне насильство. Це спеціальна програма, що сповільнює поширення повідомлень, які схиляють до насильства.

Twitter заборонить перетвічувати пости з дезінформацією

Компанія Twitter також пообіцяла вжити заходів, якщо у день виборів одна з політичних сторін оголосить про передчасну перемогу - до того, як про результат виборів оголосить представник виборчої дільниці штату або поки остаточну перемогу не спрогнозують авторитетні ЗМІ країни.

Якщо хтось намагатиметься перетвітити контент із інформацією, яка вводить людей в оману, їм приходитиме повідомлення з підказкою, що вказуватиме на достовірну інформацію.

Аби зменшити поширення дезінформації, соцмережа заохочуватиме користувачів висловлювати власну думку щодо чийогось контенту замість того, щоб перепощувати чужі пости.

Компанія заявила, що користувачі не матимуть змоги перепощувати пости із дезінформацією, але вони зможуть їх цитувати. Опції “подобається”, “відповісти” та “перетвітити” будуть вимкнені, - заявили в компанії.

YouTube видалятиме відео з дезінформацією

Компанія YouTube повідомила, що в день виборів відображатиме оновлення з результатами виборів на інформаційній панелі у верхній частині результатів пошуку, якщо запит пошуку був пов’язаний з виборами, або під відео, де обговорюють вибори.

Біля панелі буде розміщене попередження, що результати голосування не є остаточними.

В YouTube наголосили, що не допускають відео, яке вводить виборців в оману або закликає людей втрутитись у вибори, то ж компанія запевняє, що подібні відео з порушеннями будуть швидко видалені.

Після того, які закриються дільниці, компанія YouTube та її власник - компанія Google, тимчасово зупинять виборчу рекламу.

Дивіться також: Як голосували американці в Україні

Як голосували американці в Україні? Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:04 0:00

XS
SM
MD
LG