Спеціальні потреби

Що хочуть українські кандидатки на виборах Європарламенту?


Ольга Дуб-Бюссеншютт (ліворуч) змагається на виборах Європейського парламенту в Німеччині, Марта Барандій (всередині) балотується в Бельгії, а Наталія Кудрик (праворуч) веде виборчу кампанію в Італії.
Ольга Дуб-Бюссеншютт (ліворуч) змагається на виборах Європейського парламенту в Німеччині, Марта Барандій (всередині) балотується в Бельгії, а Наталія Кудрик (праворуч) веде виборчу кампанію в Італії.

“Я за створення європейської армії”, - наголошує Ольга Дуб-Бюссеншютт, яка називає себе єдиною в Німеччині кандидаткою українського походження, що змагається за місце у Європейському парламенті.

Якщо вона стане однією з 720 членів законодавчого органу Європейського Союзу, то головні зусилля планує зосередити на збереженні миру і стабільності на континенті.

Голосування в двадцяти семи країнах ЄС відбуватиметься 6-9 червня.

Ольга Дуб-Бюссеншютт має майже десятирічний досвід політичної діяльності в лавах провідної німецької партії Християнсько-соціальний союз (ХСС) в Мюнхені.

Ольга Дуб-Бюссеншутт
Ольга Дуб-Бюссеншутт

Кандидатка розповіла Голосу Америки, що, спілкуючись з німецькими виборцями, вона наголошує на загрозі, яку російська агресія проти України створила для ЄС - “найкращого надбання, яке в нас є за всю історію людства у Європі”.

“Тут ніхто не вважає, що зараз буде наступ на Берлін чи на Мюнхен. Звичайно, що ми цього тут не очікуємо. Але є загрози, по-перше, кібератаки, вплив іншої держави, тобто Росії, у виборчу кампанію в Німеччині дуже відчувається. Ми відчуваємо, що п'ята колона Москви активно працює на дестабілізацію внутрішньої ситуації в країні, і так само в Європейському Союзі, а особливо на те, щоб послабити підтримку України, яка є безпрецедентною”, - каже Ольга Дуб-Бюсеншютт.

Німеччина, найбільша країна ЄС, прийняла в себе найбільше українських біженців від російської війни, понад 1 мільйон 300 тисяч.

Але майже всі понад 4 мільйони українців, які отримали так званий “тимчасовий захищений статус” в країнах Євросоюзу з часу російського вторгнення 2022 року, не мають виборчого права.

Голосувати й обиратися на європейських виборах можуть лише громадяни країн ЄС серед яких, звичайно ж, є і чимало тих, які народилися в Україні, або мають українських предків.

Для Ольги Україна - це європейська держава, а українці - це європейці, і це лише питання часу, каже вона, коли Україна буде членом ЄС і НАТО.

А тоді Ольга сподівається, що зможе вже в Україні ділитися досвідом європейських виборів, коли Україна обиратиме своїх представників до Європейського парламенту.

Відстоювати не лише Україну, а європейські цінності

Наталія Кудрик називає себе “італоукраїнкою” і балотується на вибори Європарламенту від партії Azione (Дія) в окрузі, що охоплює чотири регіони в центральній Італії: Лаціо, Марке, Умбрія і Тоскана.

Наталія Кудрик
Наталія Кудрик

В Італії, каже вона, відомо про принаймні трьох кандидаток українського походження, які змагаються за право бути європейськими законодавцями.

“Ці вибори надзвичайно важливі, особливо в українському контексті. І всі українці, які живуть в Європі, і мають паспорт громадянина тієї держави, повинні цікавитися цими виборами і повинні, що головне, взяти активну участь у цих виборах. Тому що на цих євровиборах головне питання буде геополітичне”, - каже Наталія Кудрик, досвідчена журналістка.

Наталія нагадує, що в Італії є досить гучні проросійські політичні сили, навіть відверті прихильники Путіна, а тому, наголошує вона, “головне, щоб люди, які можуть голосувати, наші люди, які можуть вплинути на цей вибір європейців, дуже уважно стежили, які люди балотуються у Європарламент”.

Наталія визнає, що їй доводиться мати справу і з “колючими” закидами тих, які злісно радять їй “їхати в Україну і там відстоювати українські інтереси”.

“Але я також громадянка Італії. Я дуже добре знаю цю країну, як усі її позитиви, так і негативи. Я тут живу понад 20 років. Я є громадянкою Європи. Я тривалий час тут живу, і я знаю також вас, і я йду захищати не лише Україну, а європейські цінності”, - переповідає вона свої доводи скептичним виборцям.

Особливо Наталія Кудрик засмучена пасивністю багатьох українців у діаспорі, зокрема тих в Італії, які вважають, що від них нічого не залежить.

“Саме в цей час ця пасивність абсолютно неприйнятна. Треба звертати увагу на політику і бути активними. Навіть тим, хто не має громадянства, слід долучатися до акцій і допомагати кандидатам, тим паче якщо є українки, допомагати розказувати, щоб озвучувався український голос”, - переконує вона.

Приймати рішення, а не лише просити

Марта Барандій живе у Брюсселі і вона активна в громадській діяльності та політиці у Бельгії вже 10 років.

Марта Барандій
Марта Барандій

“Мене запросила партія Voor U, що перекладається “Для вас”, це фламандська партія створена в грудні минулого року. Мене запросили бути першим номером у списку в Європарламент. Якщо партія проходить, то я проходжу”, - підкреслює Марта Барандій.

Як і інші українські активісти в Європі, вона наполягає, що українці обов’язково повинні брати участь в суспільному житті і в політиці на всіх рівнях, щоб бути представленими, і щоб “тримати Україну на політичному порядку денному” в країнах, де вони живуть.

“Одне діло робити це з вулиці, що українці роблять з 2014 року, чи просити в закритих кабінетах з міністрами, чи з бюрократами, чи з політиками, будучи у позиції тих, хто просить”, - сказала Марта Голосу Америки.

“Настав час бути у позиції тих, хто приймає рішення, а не тільки просить. І навіть якщо ми не стані прийняти рішення, тому що, скажімо, ми в меншості, то принаймні ми маємо доступ до мікрофона, до трибуни, щоб ті люди, які приймають рішення, могли почути наші думки - думки українців, які дивляться на Європейський Союз з позиції цінностей, а не просто як бюрократичної структури, яка повинна щось там дрібне вирішувати”, - переконує кандидатка.

Вона визнає, що їй непросто агітувати голосувати за себе саме як за українку.

Деякі виборці, за її словами, “не розуміють, чому саме бельгійка українського походження, та ще яка так активно бореться за Україну, чому повинна бути обрана від Фландрії?”

“Але коли ми з ними спілкуємося, коли вони проявляють інтерес щодо мене, то я можу їм пояснити. І дуже багато хто погоджується з тим, що так - має сенс, має сенс, щоб саме я представляла Фландрію у Європейському Союзі”, - розповідає Марта.

Вона припускає імовірність суперечностей місцевих інтересів регіону - Фландрії, де обирається, з інтересами країни - Бельгії, де вона живе і України, де вона народилася із якою тісно пов’язана, та з інтересами Європейського Союзу, де вона хоче працювати законодавцем.

“Тут треба дивитися на стратегічний інтерес для збереження миру, для збереження прав людини і на загальний інтерес. У мене це ключове, тобто ядром моїх рішень завжди є, були і будуть права людини. Гідність людини, оборона, захист цінностей правової держави, демократії. Тому при кожному рішенні, звичайно, я буду виходити із загальної мети - цінностей Європи”, - обіцяє Марта Барандій.

Дивіться також:

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG