Спеціальні потреби

У Швеції протестували проти участі Ізраїлю в Євробаченні через війну в Газі


Ізраїльська співачка Еден Ґолан перемогла у півфіналі Євробачення і виступатиме на фінальному концерті 11 травня. Вона заявила, що пишається честю представляти свою країну.
Ізраїльська співачка Еден Ґолан перемогла у півфіналі Євробачення і виступатиме на фінальному концерті 11 травня. Вона заявила, що пишається честю представляти свою країну.

Півфінальні концерти телевізійного пісенного конкурсу Євробачення у шведському місті Мальме відбувалися на тлі демонстрації, учасники якої критикували участь Ізраїлю, вказуючи на страждання палестинців у Газі.

Кілька тисяч демонстрантів вийшли з гаслами осуду дій Ізраїлю в смузі Газа, і з зали концерту 9 травня повідомляли, що під час виступу ізраїльської співачки Еден Ґолан було чутно осудливі викрики.

Конкурс Євробачення наголошує на своїй неполітичності, але організатори вже другий рік поспіль не допускають до участі російських виконавців за війну Росії проти України.

Цього року також лунали заклики активістів у Швеції і урядовців у Бельгії заборонити участь Ізраїлю на тлі звинувачень про жертви серед палестинського цивільного населення в ході ізраїльських бойових дій проти угруповання Хамас.

Еден Ґолан сказала, що зосереджується на музиці, на позитивній енергії та наголосила, що пишається нагодою представляти свою країну.

Ізраїльський прем’єр-міністр Беньямін Нетаньягу оприлюднив відеозвернення на підтримку співачки, в якому зокрема заявив, що їй доводиться мати справу з “огидною хвилею антисемітизму”.

Ізраїльська пісня початково містила згадку про напад Хамасу на Ізраїль 7 жовтня внаслідок якого загинули понад тисяча ізраїльтян і понад сто стали заручниками.

Згідно з повідомленням новинної агенції Reuters Європейська спілка телерадіомовлення, яка організовує Євробачення, домоглася зміни слів.

Організатори вдаються до додаткових заходів безпеки 11 травня в день фінального концерту, трансляція якого зазвичай приваблює сотні мільйонів глядачів у світі.

XS
SM
MD
LG