Спеціальні потреби

Якого президента матиме сусідня з Україною Словаччина вирішує голосування 6 квітня


Кандидати на посаду президента Словаччини, які вийшли у вирішальний другий тур голосування 6 квітня: Іван Корчок (ліворуч) і Петер Пелеґріні.
Пелеґріні - союзник чинного прем’єр-міністра Роберта Фіцо, а Корчок обіцяє бути противагою для уряду.
Кандидати на посаду президента Словаччини, які вийшли у вирішальний другий тур голосування 6 квітня: Іван Корчок (ліворуч) і Петер Пелеґріні. Пелеґріні - союзник чинного прем’єр-міністра Роберта Фіцо, а Корчок обіцяє бути противагою для уряду.

Голосування в другому турі президентських виборів у Словаччині 6 квітня визначить, чи главою сусідньої з Україною держави з населенням 5,424 млн стане Іван Корчок, якого вважають проєвропейським політиком, чи Петер Пелеґріні - політичний союзник чинного прем’єр-міністра Роберта Фіцо, який показав себе скептичним щодо Європейського Союзу і НАТО.

Словаччина виглядає розділеною навпіл між прозахідним табором, стурбованим російською агресією і реакційним, який з підозрою дивиться на Захід і співзвучний з тим, що лунає з Кремля.
Далібор Рогач

Повноваження словацького президента досить вузькі, але глава держави може накладати вето на законопроєкти, або оскаржувати їх у конституційному суді, і подавати кандидатури суддів найвищого суду Словаччини, а також представляє країну на міжнародних зустрічах.

Новий президент замінить на посаді Зузану Чапутову, яка разом з попереднім урядом виступала за підтримку України у боротьбі з російською агресією.

Словаччина - член Європейського Союзу і НАТО донедавна була серед важливих донорів зброї для української армії, але уряд прем'єр-міністра Роберта Фіцо, сформований восени 2023 року, припинив державну військову допомогу Україні.

Заяви Роберта Фіцо щодо України співзвучні з тим, що проголошує прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан, який категорично проти військової підтримки України і виступає за співпрацю з Росією.

Опитування в Словаччині, країні з населенням 5,424 млн, показують, що перед другим туром жоден з двох кандидатів не мав однозначної переваги.

Словацьке видання SME у середу подавало останні результати соціологічного дослідження агенція NMS, згідно з яким Іван Корчок може набрати 51,7% голосів.

Але інші дослідження, зокрема агенції Focus, доходило висновку, що понад 51% голосів набере Петер Пелеґріні.

Чи стане Словаччина більш схожою на Угорщину?

"Ці вибори фактично стали референдумом щодо зовнішньополітичної орієнтації країни. Корчок, колишній дипломат виступає за ЄС і НАТО, а Пелеґріні, якого підтримує прем’єр-міністр Фіцо, симпатизує Росії", - стверджує дописом в X коментатор Антон Спісак з Лондона.

Інший західний оглядач Далібор Рогач, співробітник Американського інституту підприємництва у Вашингтоні, пише в Politico, що результат президентських виборів напевне не означатиме зміни політики уряду, але вони знову показали, що "Словаччина виглядає розділеною навпіл між прозахідним табором, стурбованим російською агресією і реакційним, який з підозрою дивиться на Захід і співзвучний з тим, що лунає з Кремля".

59-річний Іван Корчок закликає словаків підтримати його, обіцяючи, що як президент він не допустить повновладдя Роберта Фіцо та його соратників.

“У суботу ми вирішимо, чи ми збережемо рівновагу влади, чи дозволимо урядовому табору також перебрати під свій контроль останню конституційну посаду”, - цитує кандидата агенція Reuters.

Іван Корчон був послом Словаччини в ЄС, потім у США, а 2021-2022 року був міністром закордонних справ.

48-річний Петер Пелеґріні, теперішній голова парламенту і лідер партії Глас в урядовій коаліції, підтримує проголошений прем’єр-міністром так званий “суверенний” курс зовнішньої політики.

“Словаччина не буде просто пасивним отримувачем того, що нам диктують з Вашингтона і Брюсселя”, - заявив Пелеґріні під час теледебатів 2 квітня.

Петер Пелеґріні повторює, що він виступає за мир і тому підтримує переговори з Росією, а не військову допомогу Україні.

XS
SM
MD
LG