Спеціальні потреби

Угорщина єдина в НАТО проти того, щоб Альянс координував військову допомогу Україні


Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто заявив у Брюсселі, що його уряд не буде брати участь у діях НАТО спрямованих на військову допомогу Україні і що Будапешт не буде виділяти кошти на такі програми альянсу.
Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто заявив у Брюсселі, що його уряд не буде брати участь у діях НАТО спрямованих на військову допомогу Україні і що Будапешт не буде виділяти кошти на такі програми альянсу.

В НАТО кажуть, що союзники назагал схвально сприйняли пропозицію генерального секретаря Єнса Столтенберґа, щоб Альянс перебрав більшу роль в координуванні військової допомоги Україні для оборони від російської агресії.

Пропозиції полягають зокрема у створенні багаторічної програми фінансування постачань зброї та навчання українських військових, і щоб НАТО відігравало провідну роль в Контактній групі з питань оборони України (група Рамштайн), яку очолюють США.

Припускають, що така програма може сягати 100 мільярдів євро, але в офіційних заявах НАТО точну суму ще не визначали.

Ми не будемо брати участь в подальших завданнях, і також ми не будемо надавати фінансову підтримку.
Петер Сіярто

Єнс Столтенберґ після наради міністрів закордонних справ Північноатлантичного союзу в Брюсселі 3 квітня сказав, що союзники погодилися розпочати планування і висловив надію, що план буде вироблений до саміту НАТО у Вашингтоні у липні.

“Подробиці будуть сформульовані впродовж наступних тижнів”, - сказав генеральний секретар.

Угорщина проти

З поміж 32 країн Альянсу зараз лише Угорщина відкрито виступила проти того, щоб НАТО виконувало пряму роль у військовій підтримці України.

“Попри те, що багато членів НАТО підтримують збільшення координаційної ролі у військовій допомозі, Угорщина дала зрозуміти, що не буде долучатися до планування та втілення відповідних завдань і не надаватиме фінансову підтримку такої діяльності”, - заявив Золтан Ковач, речник угорського уряду.

Уряд прем’єр-міністра Віктора Орбана ще з початку вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року проголосив, що не хоче допомагати українцям оборонятися від російської агресії.

Угорський міністр закордонних справ Петер Сіярто, який брав участь в нарадах у Брюсселі 3-4 квітня, демонстративно зауважив, що Північноатлантичний альянс має бути оборонною організацією і сказав, що участь альянсу в захисті України “наблизить НАТО до війни”.

“Оскільки більшість країн - членів, я можу сказати 31 з них, погодилися зі збільшенням координаційної ролі НАТО в цих двох сферах… то зараз розпочнеться планувальна робота”, - цитує міністра Сіярто англомовний часопис The Budapest Times.

“Ми не будемо брати участь в подальших завданнях, і також ми не будемо надавати фінансову підтримку”, - сказав Петер Сіярто.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ повідомив журналістам, що розмовляв про свою пропозицію прем'єр-міністром Орбаном телефоном перед брюссельськими нарадами і сказав, що розмова була конструктивною.

Угорщина також була єдиною країною Європейського Союзу, яка не підтримала кількарічну програму допомоги ЄС Україні на суму 50 мільярдів євро, але Євросоюз затвердив програму 1 лютого 2024 року без участі угорського прем'єр-міністра Віктора Орбана.

США

Газета New York Times, повідомляючи про нову ініціативу Альянсу, зауважує, що зараз “нема впевненості стосовно того, що наймогутніший член НАТО - Сполучені Штати зрештою погодяться на дії, які можуть розмити їхній вплив”.

Тим часом Єнс Столтенберґ визнав, що зараз велику стурбованість серед союзників викликає затягування США з рішенням про подальше фінансування постачань зброї українцям.

“Кожен день затримки рішення Сполучених Штатів з наданням більшої підтримки України має наслідки на полі бою. Це одна з причин того, що зараз українці вимушені нормувати боєприпаси… Тому нагальним є те, щоб Сполучені Штати схвалили рішення”, - підкреслив він у Брюсселі 3 квітня.

Обережність

У деяких повідомленнях з Брюсселя з посиланням на неназвані джерела йдеться, що деякі країни НАТО хоча і підтримали ідею збільшення ролі альянсу у допомозі Україні, але мають застереження щодо коштів.

«Ми проаналізуємо можливість втілення цієї пропозиції”, - сказала міністерка закордонних справ Бельгії Аджа Лябіб, зауваживши, що “Росія зараз є однією з головних загроз”.

Видання Politico подає таку цитату Аджі Лябіб: “Давати обіцянки, які ми не зможемо виконати, небезпечно”.

Також Politico виділяє слова іспанського міністра закордонних справ Хосе Мануеля Альбареса: “Нам треба порахувати скільки потрібно Україні, щоб зберегти свою демократію, суверенітет і територіальну цілість. А коли у нас буде те число, то треба буде вирішувати, як його роздобути”.

Відео - найголовніше

Реакція на виступ Блінкена з гітарою в Києві. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:26 0:00
XS
SM
MD
LG