Спеціальні потреби

До Олімпіади-2024 допустять лише кілька десятків "нейтральних" атлетів з Росії і Білорусі


Засідання виконавчої ради Міжнародного олімпійського комітету в Лозанні в Швейцарії. 19 березня 2024 р.
Засідання виконавчої ради Міжнародного олімпійського комітету в Лозанні в Швейцарії. 19 березня 2024 р.

Міжнародний олімпійський комітет (МОК) підтвердив, що через війну Росії проти України російські атлети, а також атлети з Білорусі братимуть участь в Олімпіаді в Парижі лише як нейтральні окремі учасники зі значними обмеженнями.

Допоки російські війська бомбардують Україну... російські солдати окуповують її територію, я не хочу, щоб російські атлети брали участь в спортивних подіях.
Анн Ідальґо

Умови допуску росіян і білорусів до Олімпіади вимагають, щоб ті особи не виступали на підтримку вторгнення в Україну і не були пов'язані з арміями чи службами безпеки Росії та Білорусі.

Здобуті тими окремими нейтральними атлетами медалі не записуватимуть до групових таблиць Олімпіади, а церемонії нагородження відбуватимуться під спеціально створеним прапором в супроводі спеціальної музики без слів.

МОК попередньо схвалив участь 12 нейтральних атлетів з паспортами Росії і 7 громадян Білорусі. Повні квоти передбачають відповідно 54 і 28, але комітет припускає, що вони не будуть заповнені повністю.

На Олімпіаді-2024 не буде команд Росії та Білорусі, а тому окремі допущені атлети не братимуть участь у церемоніальному параді команд на відкритті ігор 26 липня.

Деякі російські атлети вирішили долучитися до національних команд інших країн, і МОК зокрема дозволив плавчині Анастасії Кірпічніковій виступати в команді Франції, а борця Олександра Комарова зарахували в команду Сербії.

Комітет нагадує, що в попередній олімпіаді в Токіо 2020 року брали участь 330 російських атлетів і 104 білоруських.

Російське міністерство закордонних справ заявило 20 березня, що обмеження щодо російських атлетів несправедливі.

Відкриття

Церемонія відкриття Олімпіади у Парижі відбуватиметься не на стадіоні, а на річці Сена, по якій команди атлетів пропливуть на суднах.

МОК вирішив, що російські та білоруські спортсмени зможуть бути лише серед глядачів на берегах річки.

"Оскільки вони є індивідуальними атлетами, то не братимуть участь в параді делегацій під час церемонії відкриття”, - сказано в офіційному повідомленні МОК.

Мер Парижа Анн Ідальґо, яка віддавна виступала проти участі Росії в Паризькій олімпіаді, привітала рішення організаторів.

"Допоки російські війська бомбардують Україну і цивільне населення, допоки російські солдати окуповують її територію, я не хочу, щоб російські атлети брали участь в спортивних подіях. Франція завжди стоятиме на боці українського народу”, - заявила Анн Ідальґо у спеціальному коментарі для агенції Reuters.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG