Спеціальні потреби

“Ті, хто не хоче підтримувати Україну, обирають не мир, а поразку”, - проголошує президент Франції Макрон


Еммануель Макрон під час інтерв’ю французьким телеканалам TF-1 і France- 2 14 березня 20224 р.
Еммануель Макрон під час інтерв’ю французьким телеканалам TF-1 і France- 2 14 березня 20224 р.

Французький президент Еммануель Макрон вдався до нових широких обґрунтувань своїх твердих заяв на підтримку України на тлі активних обговорень щодо способів подальшої міжнародної допомоги українській обороні від російської агресії.

Європейські дискусії загострилися з огляду на інтенсивність бойових дій російських військ і в умовах затягувань зі схваленням подальшої допомоги Україні від США - найбільшого постачальника зброї для української армії.

Сьогодні для нас час спротиву.
Еммануель Макрон

В спеціальному інтерв'ю провідним французьким телеканалам 14 березня Еммануель Макрон повторив, що війна Росії проти України є загрозою для Європи і для світу, а тому європейці, за його словами, повинні збільшувати допомогу українцям і посилювати свою обороноздатність.

Інтерв’ю відбулося напередодні візиту Макрона до Берліна 15 березня, де на зустрічі з німецьким канцлером Олафом Шольцом і польським прем’єр-міністром Дональдом Туском питання російської війни проти України буде одним з провідних.

Деякі заяви французького президента виглядають як ознака розбіжностей між двома найбільшими країнами ЄС - Францією та Німеччиною стосовно того, на які кроки має бути готова Європа, щоб зупинити російський реваншистський експансіонізм.

Еммануель Макрон нещодавно натякнув, що допускає можливість відрядження військових на українську територію, але це викликало гострі заперечення зокрема в Німеччині.

Німецький канцлер Олаф Шольц категорично відмовився навіть припускати можливість задіяння німецьких військових в Україні, а натомість у Берліні нагадують, що Франція значно відстає від обсягів німецької допомоги українцям.

Але Макрон далі наполягає, що становище з російською війною проти України таке серйозне, що вимагає надзвичайних рішень.

“Якщо Росія переможе в цій війні, то довіра до Європи буде зведена до нуля. Якою тоді була б довіра на нашій землі до потуги - Європейського Союзу і його членів, якби ми дозволили цьому статися? Якою тоді була б безпека для європейців?” - наголосив французький керівник в інтерв’ю.

Еммануель Макрон наголосив французькій аудиторії, що потенційна російська перемога змінила б також і життя французів, бо в Європі “більше не було б безпеки”.

“Хто б навіть на секунду подумав, що президент Путін, який не шанував жодних своїх обмежень, зупинився б там?” - зауважив він.

Він скритикував тих, хто закликами до миру пропонує задовольнити загарбницькі наміри Росії: “Ті люди, які не хочуть підтримувати Україну, вони не обирають мир, вони обирають поразку”.

“Сьогодні для нас час спротиву. І сьогодні нам час, коли я кажу, що нам треба сказати: якщо Росія і далі продовжуватиме ескалацію, якщо становище погіршилося б, то нам треба бути готовими, ми будемо готові. Ми будемо готові до рішень необхідних, аби запевнити, що Росія ніколи не переможе”, - заявив Макрон.

Опитування газети La Tribun у березні показало зниження у французькому суспільстві рівня схвалення допомоги Україні на 11% у порівнянні з літом минулого року до показника 39% зараз.

Приблизно 79% сказали, що вони проти відрядження бойових підрозділів в Україну і 47% сказали, що також не хочуть, аби французькі інструктори проводили навчання в Україні.

XS
SM
MD
LG