Спеціальні потреби

"Спринт і марафон". Три фактори успіху України назвала нова представниця США з економічного відновлення України Пенні Пріцкер


Пенні Пріцкер, яку президент США Джо Байден нещодавно призначив на посаду спеціального представника з економічного відновлення України, має глибокі родинні зв'язки з Україною.
Пенні Пріцкер, яку президент США Джо Байден нещодавно призначив на посаду спеціального представника з економічного відновлення України, має глибокі родинні зв'язки з Україною.

Відбудова України - тема, яку активно обговорювали під час візиту президента України Володимира Зеленського до США. Своє бачення шляху України до успіху озвучила новопризначена представниця США з питань економічного відновлення України Пенні Пріцкер на круглому столі з економічного відновлення України в Нью-Йорку.

Переконати інвесторів вкладати в Україну кошти - це і спринт і марафон, каже Пріцкер. Вона переконана - саме зараз час для реформ та зближення з Європою. А міжнародний бізнес, який працює в Україні, покладає на неї надії на прискорення реформ в Україні. "Її роль зараз - це почути бізнес в Україні", - говорить президент Американської торговельної палати в Україні Андрій Гундер.

Пріцкер назвала три напрямки дій які, на її думку, створять умови для зростання бізнесу і інвестицій до України. Серед них:

- Європейська інтеграція. "Навіть під час і точно після того, як Росія програє свою загарбницьку війну, Україна має умови економічного зближення з Європою: освічена талановита робоча сила, родюча земля, видобування природних ресурсів та доступ до єдиного європейського ринку. Це складові успіху. Вони є навіть зараз".

- Реформи. Зараз, каже Пріцкер, Україна має "вікно можливостей для реформ". "Глибокий патріотизм українського народу та національний консенсус об'єднані на користь проведення реформ, які створюють умови для майбутнього успіху України. І ми всі знаємо, що ці реформи мають відповідати очікуванням приватного сектору, щоб бізнесу було комфортно в цьому середовищі і він був готовий ризикувати і інвестувати".

- Спринт та марафон. Так охарактеризувала Пріцкер політику економічне відновлення України. "Маємо планувати європейську Україну інтегровану до світових ринків з довгостроковим сталим розвитком на основі чистих, цифрових, конкурентних технологій. Це марафон. А, щоб ви знали, я марафонниця. Однак, потрібні також і результати прямо зараз, надати імпульс відновленню, щоб українці могли впевнено повертатись додому і починати будувати на майбутнє. Це спринт".

В бізнесі очікують, що Пріцкер активно працюватиме із покращення бізнес-середовища в Україні й дослухатиметься до тих компаній, які вже працюють в країні, каже Гундер в інтерв'ю Голосу Америки.

"Спочатку її головний фокус буде на компаніях, які вже працюють в Україні, щоб це були найкращі амбасадори", - додає він.

Гундер каже, хоча Пріцкер працюватиме на пів ставки, але "дуже активно подорожуватиме і, думаю, що дуже скоро оголосять дату, коли вона приїде в Україну".

Американський бізнес, який працює в Україні сподівається, що Пріцкер спонукатиме уряд до реформ.

"Вона підтримуватиме бізнес, але також займатиметься підтримкою реформ. Надзвичайно важливо, щоб зараз реформи відбулися, і це відбулося саме для українців. Ми бачимо, що існує попит на ці реформи, щоб Україна реформувалася, щоб інвестори почували себе комфортно, щоб заходили до країни", - каже Гундер.

Коментуючи призначення Пріцкер, держсекретар США Ентоні Блінкен висловив переконання, що вона - найкраща кандидатура, щоб очолити координацію міжнародних зусиль та зусиль в США з економічного відновлення України.

"Найбільший скарб України - люди", - додав Блінкен. Він наголосив: попри значну шкоду, якої російська загарбницька війна завдала українській економіці, українці вже відбудовують втрачене і "будують із поглядом у майбутнє".

  • 16x9 Image

    Оксана Бедратенко

    Вебредакторка, журналістка, економічна оглядачка Української служби Голосу Америки. Висвітлюю теми міжнародних санкцій, економіки воєнного часу, світові тенденції на ринках нафти та газу, новини фінансової сфери. Пояснюю просто складні теми міжнародних відносин, економіки США, України та світу, як в розлогих статтях, так і в коротких графічних відео.

Форум

XS
SM
MD
LG