Спеціальні потреби

Росії нагадують, що військова співпраця з Північною Кореєю порушує рішення Ради Безпеки ООН


Телеекран у Сеульському залізничному вокзалі у Південній Кореї з ілюстрацією повідомлень про поїздку північнокорейського керівника Кім Чен Ина в Росію. 12 вересня 2023 р.
Телеекран у Сеульському залізничному вокзалі у Південній Кореї з ілюстрацією повідомлень про поїздку північнокорейського керівника Кім Чен Ина в Росію. 12 вересня 2023 р.

На тлі візиту північнокорейського керівника Кім Чен Ина в Росію представники США та інших країн застерігають, що постачання зброї, чи інша військова співпраця Росії з Північною Кореєю (КНДР), були б порушеннями резолюцій Ради Безпеки Організації Об’єднаних Націй.

Будь-яка передача зброї з Північної Кореї в Росію була б порушенням багатьох резолюцій Ради Безпеки ООН.
Метью Міллер

Кім Чен Ин з делегацією північнокорейських посадовців та військових командувачів і керівників збройної промисловості прибув на далекий схід Росії, де президент Владімір Путін перебуває для участі в економічній конференції у Владивостоку.

Вважають, що Північна Корея сподівається отримати від Росії економічну допомогу і військові технології в обмін на північнокорейські артилерійські боєприпаси для російської війни проти України.

31 серпня США, Велика Британія, Південна Корея і Японія оприлюднили спільну засудивши співпрацю Москви з Пхеньяном після того, як Північну Корею відвідав російський міністр оборони.

«Росія веде переговори з КНДР щодо потенційних угод про значну кількість боєприпасів кількох типів для використання проти України. Ці потенційні домовленості можуть також включати постачання сировини, яка сприяла б оборонній промисловій базі Росії. У своїй гонитві за цією зброєю Росія порушуватиме резолюції Ради Безпеки, включаючи резолюції, за які голосувала сама Росія. Будь-яка така угода щодо зброї буде серйозним порушенням резолюцій, ухвалених Радою Безпеки одноголосно після минулих ядерних випробувань КНДР і запусків балістичних ракет», - сказано у заяві чотирьох країн.

Раніше були повідомлення, що Північна Корея постачала зброю, включно з артилерійськими боєприпасами, для приватної російської військової компанії «Вагнер».

Північна Корея використовує зброю створену на основі колишніх радянських технологій, а тому певні види її амуніції можуть бути сумісні з російськими.

Речник Державного департаменту США Метью Міллер сказав, що Вашингтон пильно спостерігатиме за ситуацією і нагадав обом країнам, що «будь-яка передача зброї з Північної Кореї в Росію була б порушенням багатьох резолюцій Ради Безпеки ООН», і що за такі порушення США «не вагатимуться з запровадженням нових санкцій».

В Південній Кореї речник міністерства закордонних справ Лім Соо-Сук сказав, що «жодній країні ООН не можна порушувати санкції Ради Безпеки щодо Північної Кореї, долучаючись до незаконної торгівлі зброєю, і безумовно не можна брати участь у військовій співпраці з Північною Кореєю, що підривало б мир і стабільність міжнародної спільноти».

Представник уряду Японії Хіроказу Мацуно сказав журналістам, що в Токіо за переговорами Путіна з Кім Чен Ином будуть спостерігати зі стурбованістю, зокрема з огляду на «вплив, які вони можуть мати на вторгнення Росії в Україну».

Кім Чен Ин раніше відвідував Росію і вперше зустрічався з президентом Путіним 2019 року.

Він подорожує спеціальним потягом, уникаючи використання літаків, як це робили попередні лідери Північної Кореї.

Форум

Відео - найголовніше

МВФ: Важливо, щоб українські біженці повернулись. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:25 0:00
XS
SM
MD
LG