Спеціальні потреби

Участь в ГА ООН, але не в G20. Зеленський поділився планами української дипломатії на вересень


Архівне фото: президент України Володимир Зеленський під час виступу в Данії, 21 серпня 2023 року
Архівне фото: президент України Володимир Зеленський під час виступу в Данії, 21 серпня 2023 року

Нові постачання зброї для ЗСУ, більше санкцій проти Росії, просування в перемовинах щодо приєднання нових країн до безпекових гарантій для України. Такими очікуваннями від дипломатичних зусиль України на вересень поділився президент України Володимир Зеленський.

"Уже почали готувати потужний вересень для України", - написав Зеленський в Telegram і пообіцяв: "У вересні єдності [України з міжнародними союзниками] буде ще більше".

Україна очікує від міжнародних партнерів рішень щодо нових постачань зброї, зокрема артилерії, бронетехніки, ППО й ракет, засобів для розмінування, а також розвиває співпрацю у сфері оборонного виробництва, заявив український президент.

Він також оголосив про те, що скоро будуть проведені наступні раунди переговорів та приєднання нових країн до спільної безпекової архітектури. Як повідомляв Голос Америки, під час саміту НАТО у Вільнюсі країни "Групи семи" оголосили про початок проведення перемовин з Україною щодо безпекових запевнень, а більше десятка країн долучились до ініціативи після саміту. Минулого місяця такі перемовини розпочались зі США.

Зеленський подякував США за нещодавній пакет санкцій проти росіян, які були залучені до злочинної депортації українських дітей. "Працюємо над аналогічними санкційними кроками партнерів", - додав український президент.

Серед міжнародних подій, де планується участь української дипломатії наступного місяця, Зеленський назвав сесію Генеральної Асамблеї ООН, а також черговий Саміт перших леді та джентльменів.

У своєму дописі Зеленський не згадав ще одну важливу подію вересня - саміт країн G20. На подію, яку проводить Індія 9-10 вересня, Зеленського запрошено не було.

Розчарування тим, що Україну не запросили на саміт, висловив прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо. В розмові з Зеленським до Дня Незалежності України Трюдо заявив: "Я буду на саміті G20 через тиждень і я розчарований, що вас не включено". Як запрошені гості на саміті будуть представлені Нідерланди, Сінгапур, Іспанія, ОАЕ, Оман, Бангладеш, Єгипет, Мавританія та Нігерія.

Російський президент Путін не відвідає саміт особисто. Раніше цього місяця Путін не поїхав на саміт BRICS до Південної Африки, де його могли заарештувати за ордером виданим Міжнародним кримінальним судом.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG