Спеціальні потреби

Президент Бразилії «засмучений» тим, що зустріч із Зеленським не відбулася


Бразильський президент Луїс Інасіо Лула да Сільва сказав у Японії, що переговори з українським президентом не відбулася через запізнення Зеленського і зміну розкладу зустрічей.
Бразильський президент Луїс Інасіо Лула да Сільва сказав у Японії, що переговори з українським президентом не відбулася через запізнення Зеленського і зміну розкладу зустрічей.

В той час як керівники держав Групи семи (G7) на саміті в Японії підтвердили підтримку України у боротьбі проти російської агресії, з'являються також ознаки, що президентові Зеленському ймовірно не вдалося зрушити лідерів таких країн як Бразилія та Індія, які також брали участь у зустрічах в Хіросімі 19-21 травня.

Британія, Італія, Канада, Німеччина, Франція, США, Японія, а також чільні представники ЄС підписали спільну відозву, в якій наголосили, що «російська брутальна агресивна війна становить загрозу для цілого світу», і пообіцяли «подальшу непохитну підтримку України так довго, як це буде потрібно для досягнення всеохопного, справедливого і тривкого миру».

Також президент Зеленський, який несподівано прибув на саміт в Японію, мав можливість вперше за понад рік зустрітися з керівниками провідних країн так званого «глобального півдня»: індійським прем’єр-міністром Нарендрою Моді, та президентом Бразилії Луїсом Інасіо Лула да Сілвою, які досі наполягають на нейтральності щодо російської війни в Україні.

Ні я не був розчарований. Я був засмучений, бо я хотів зустрітися...
Луїс Інасіо Лула да Сілва

Нарендра Моді після зустрічі з Володимиром Зеленським уник осуду російської агресії і натомість заявив, що його уряд «підтримує діалог та дипломатію в пошуках шляху вперед».

Індійський прем’єр-міністр повідомив про наміри «розширювати гуманітарну підтримку народу України» в той час, як його країна досі не підтримала міжнародні санкції проти Москви, але натомість за час війни значно збільшила торгівлю з Росією, зокрема імпорт російської нафти в Індію.

З Хіросіми надійшли суперечливі пояснення того, чому не відбулася запланована зустріч бразильського президента Лули з президентом Зеленським.

Лула був змушений пояснювати, чому він особисто не привітався з Зеленським, як це зробили інші керівники на початку одного з засідань.

Також бразильський президент сказав, що він був засмучений тим, що український президент, за його словами «не з'явився» на заплановану двосторонню зустріч.

«Ні я не був розчарований. Я був засмучений, бо я хотів зустрітися з ним та обговорити питання. Саме тому я домовлявся про готель», - сказав Лула.

На пресконференції президент Бразилії з одного боку засудив Росію за вторгнення в Україну, але також вчергове критикував західні країни і зокрема президента США Джо Байдена.

«Промова Байдена була тиснути на Путіна допоки він здасться. Як на мене, то такий виступ не допомагає» - цитує Лулу бразильська газета Estadao.

Також читайте: «Бразилія повторює російську і китайську пропаганду» про війну Росії проти України, каже Білий дім

Американська The New York Times доходить висновку, що, хоча український президент, «як виглядає, зміцнив наміри членів G7, пан Зеленський не досягнув помітного поступу в схилянні на свій бік більш скептичних лідерів».

«Попри назовні приязну зустріч прем’єр-міністр індії Нарендра Моді згодом оприлюднив заяву, в якій зосередився головно на «діалозі і дипломатії» та запропонував лише «гуманітарну підтримку», але не військову допомогу», - зауважують американські репортери, додаючи, що «також Зеленський, здається, не навернув керівників Бразилії чи Південної Кореї, які опираються наданню зброї».

Форум

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG