Спеціальні потреби

Настав час реформувати Раду Безпеки – генсек ООН


Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш
Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш заявив у неділю, що настав час реформувати і Раду Безпеки, і Бреттон-Вудські інституції, щоб вони відповідали «реаліям сучасного світу».

Виступаючи на прес-конференції в Хіросімі, Японія, де проходила зустріч Групи семи, Гутерріш сказав, що обидві інституції відображають відносини сил 1945 року і потребують оновлення.

«Глобальна фінансова архітектура застаріла, стала нефункціональною та несправедливою, - сказав він. - Перед обличчям економічних потрясінь від пандемії COVID-19 і російського вторгнення в Україну вона не змогла виконати свою основну функцію глобальної мережі безпеки».

Гутерріш також розповів про те, як він відчуває, що на саміті G7 серед країн, що розвиваються, зростає усвідомлення того, що робиться недостатньо для реформування застарілих інституцій або «усунення проблем» Глобального Півдня.

Економіка Індії зросте на понад 6% цього та наступного року, заявив Міжнародний валютний фонд у своєму звіті World Economic Outlook цього січня. На Китай та Індію разом припадатиме близько 50% світового економічного зростання в 2023 році, каже головний економіст МВФ і директор департаменту досліджень П'єр-Олів'є Гурінша. Разом з тим економічний вплив G7 за останні 30 років знизився і, за даними МВФ, становив 29,9% світового ВВП у 2023 році порівняно з 50,7% у 1980 році.

Японія, яка приймає G7, запросила до Хіросіми для переговорів представників так званого Глобального Півдня. Серед запрошених були прем’єр-міністр Індії Нарендра Моді, президент Бразилії Луїс Інасіо Лула да Сілва та президент Індонезії Джоко Відодо.

Саміт Групи семи відвідав і президент України Володимир Зеленський. Одразу після прибуття до Хіросіми Зеленський розпочав серію зустрічей як із постійними учасниками самітів G7, так і з керівниками запрошених країн, включно із премʼєр-міністром Індії Нарендрою Моді – це була перша розмова лідерів України та Індії після початку повномасштабного російського вторгнення.

Як повідомляв раніше Голос Америки, кореспонденти західних інформаційних агентств, які висвітлюють саміт у Японії, пишуть, що несподівана поява на ньому президента України змістила акценти, з тим, що менше уваги приділялося питанням клімату та іншим питанням, які не пов'язані напряму з війною, яку Росія веде в Україні.

В матеріалі використані джерела Reuters

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

XS
SM
MD
LG