Спеціальні потреби

Паєтт: після перемоги Україна експортуватиме енергію


Фото для ілюстрації: Київ, серпень 2022 року
Фото для ілюстрації: Київ, серпень 2022 року

Після перемоги у російській війні Україна стане "джерелом динаміки" для європейської енергетики і експортуватиме електроенергію, переконані в Держдепі США.

"Коли війна скінчиться, коли Україна переможе, я маю всі підстави очікувати, що Україна відновить позиції великого експортера енергії", - сказав помічник держсекретаря США Джеффрі Паєтт.

Паєтт, який до 2016 року був послом США в Україні, а після початку повномасштабного вторгнення Росії до України відвідував Україну в грудні, вказав на значні можливості України у розвитку ядерної, вітряної та сонячної енергетики.

"Україна має одні з найбільших ядерних потужностей в Європі і до ракетних ударів та атак в жовтні Україна все ще експортувала електроенергію до решти Європи. Я багато з цього бачив сам. Багато цих об'єктів зараз – на окупованих територіях на узбережжі Азовського моря України.

"Багато з цього можна використовувати ефективніше завдяки сучасним технологіям видобутку та вловлювання вуглецю, зменшення викидів метану в повітря. Сполучені Штати та наші європейські партнери прагнуть провести ці інвестиції разом з Україною. Як я сказав, в довгостроковій перспективі, Україна має стати основним джерелом динаміки для європейської енергосистеми", - додав Паєтт.

"Україна також має значні газосховища, - каже дипломат. - Гадаю, очевидно, що із закінченням війни Європа вже ніколи не дозволить собі потрапити в залежність від постачань газу, що йде з Росії через трубопроводи. Тому ці газосховища дуже цінні і, гадаю, Україна багато в чому поверне собі центральну роль для європейської енергетики і Сполучені Штати, а я спілкуюсь з нашими компаніями, хочуть бути частиною цього, бо це відповідає ширшому прагненню, про яке заявив президент Байден – бути з народом України стільки, скільки буде потрібно".

Посадовець відзначив, що американські компанії зацікавлені інвестувати до України. "Очевидно, вони спостерігають за подіями на війні, - зауважує Паєтт. - Вони стежать за тим, як відбуваються ракетні обстріли з Росії. Однак вони також бачать можливості. Вони бачать спроможності та ресурси, які має Україна. Вони також бачать відданість і фінансові зобов’язання американського народу та уряду США щодо участі в процесі відбудови та відновлення України після кінця війни".

Повне інтерв'ю Джеффрі Паєтта читайте тут.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG