Спеціальні потреби

Українська активістка та іранська журналістка Голосу Америки - жінки року за версією TIME


Журналістка “Голосу Америки”, іранська правозахисниця Масі Алінеджад.
Журналістка “Голосу Америки”, іранська правозахисниця Масі Алінеджад.

Українська громадська активістка, правозахисниця, феміністка, голова громадської організації «Інсайт» та членкиня правління міжнародної організації ILGA World Олена Шевченко стала однією із 12 жінок року у рейтингу, який щороку публікує журнал TIME. До списку також увійшла журналістка “Голосу Америки”, іранська правозахисниця Масі Алінеджад.

Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram.

Видання відзначило не тільки діяльність Олени Шевченко на підтримку жінок і спільноти ЛГБТ+ зокрема, але і її внесок у волонтерську допомогу українським військовим під час війни Росії проти України. TIME також зазначає, що “альтруїзм Олени Шевченко зустріли жорстокістю”, коли вона розвантажувала продукцію з Польщі для розподілу по охопленому війною Києву, на неї напав невідомий чоловік із перцевим балончиком та криком: «Збоченко, геть з нашого міста!».

Упродовж останніх п’яти років Олена зазнавала нападів сім разів, пише TIME.

То в мене для вас чудова новина, ми вже там, попри усі ваші намагання повернути нас до «традиційної жіночої ролі».
Олена Шевченко

“Я досить скептично ставлюсь до будь-яких нагород та премій, бо це суб’єктивна гра у нашому світі, де хтось має бути «краще за інших». Це не є моєю метою, – написала Олена Шевченко з приводу рейтингу на своїй Facebook-сторінці та наголосила, – але для мене важливо використати будь-яку можливість зробити щось корисне, для тих, хто не може говорити чи боротись за свої права. Я пройшла довгий і важкий шлях в Україні, відстоюючи права жінок, виступаючи за права ЛГБТ+ спільноти, до якої маю честь належати. Кожен крок зустрічав масивний спротив та ігнорування, але ми рухались і рухаємось далі. За цей рік ми стали найбільшою гуманітарною українською ініціативою. Марш жінок зробив неймовірне, допомагаючи простим жінкам, про яких всі майже забули”.

Крім того, Олена Шевченко заявила: “Російська пропаганда тримається на ідеї «традиційних цінностей», де немає рівності ані для жінок, ані для ЛГБТК+ спільноти… В Україні є багато людей, які не розуміють за які саме права жінок ми боремось, вимагаючи від нас іти працювати в шахти, на фронт або розвантажувати вантажі. То в мене для вас чудова новина: ми вже там, попри усі ваші намагання повернути нас до «традиційної жіночої ролі».

Треба нагадувати людям, що жінки – це не люди, яким просто потрібно народжувати нових солдатів і піклуватися про наших героїв.
Олена Шевченко

Тим часом TIME наголошує: “Гендерні стереотипи, над якими вона [Олена Шевченко] невпинно боролася протягом багатьох років, також набули іншого виміру під час конфлікту. Жінки взяли на себе різні ролі у військових діях поза домом, включаючи волонтерську роботу та військову службу”.

Видання також цитує українку: «Це щоденна боротьба. Треба нагадувати людям, що жінки – це не люди, яким просто потрібно народжувати нових солдатів і піклуватися про наших героїв».

Для жорстокого іранського режиму «жінки Ірану є найбільшим ворогом».
Масі Алінеджад

Своєю чергою, іранська журналістка і активістка Масі Алінеджад розповіла Голосу Америки: «За звичайних обставин мені, як жінці, яка походить з дуже крихітного села на півночі Ірану, бути обраною до списку «Жінка року» журналу TIME мало б принести радість і щастя.

Але сьогодні така ситуація в Ірані, для нас це не звичайні часи», – сказала вона, описуючи насильство та репресії, які зазнають жінки в країні.

Алінеджад сказала, що для жорстокого іранського режиму «жінки Ірану є найбільшим ворогом».

На саму Алінеджад також було скоєно замах. Так, у серпні 2022 року ФБР заарештувало озброєного автоматом чоловіка, який два дні ховався біля дому журналістки, а в один момент спробував увійти в нього. Після цього до Конгресу був поданий законопроект, названий на честь Масі Алінеджад — про переслідування та незаконні напади посланців Тегерана на іранців за кордоном і стеження за ними, включно з журналістами та правозахисниками."Цей законопроект передбачає відповідні наслідки для всіх, хто намагається обмежити можливість громадян Ірану використовувати свободу слова, і демонструє зобов’язання Сполучених Штатів підтримувати свободу слова для народу Ірану», – заявив сенатор від штату Меріленд Бен Кардін у коментарі «Голосу Америки» на початку цього року. Кардін виступив співавтором законопроекту разом із сенатором Пенсильванії Петом Тумі.

Крім того, у 2021 році у Нью-Йорку Тегераном була організована спроба викрадення Масі Алінеджад, щоб доставити її до Ірану. Про це журналістка написала у своєму Twitter:

Телеведуча Голосу Америки каже, що викраденням Іран намагався зупинити її активність у соціальних мережах. “Спроба Ірану викрасти Алінеджад продемонструвала крайнощі, до яких готовий іранський уряд, щоб змусити замовкнути відвертих людей», – заявив сенатор від штату Меріленд Бен Кардін у коментарі «Голосу Америки».

Міністерство розвідки Ісламської Республіки Іран мало на меті викрасти мене з Брукліна. Я рада, що жива, і ціную вашу підтримку. Подумайте про багатьох інших іранських дисидентів, викрадених і страчених цим режимом.
Масі Алінеджад

“Міністерство розвідки Ісламської Республіки Іран мало на меті викрасти мене з Брукліну. Я рада, що жива, і ціную вашу підтримку. Подумайте про багатьох інших іранських дисидентів, викрадених і страчених цим режимом… Агенти Федерального бюро розслідувань повідомили, що ісламістські правителі Ірану не тільки хотіли переконатися, що я фізично більше не існую, вони також хотіли знищити мій Instagram, Facebook, Канали Telegram і WhatsApp”, - розповіла журналістка.

Серед інших жінок, відзначених виданням TIME - акторки Кейт Бланшет і Анджела Бассет, мексиканська активістка Вероніка Крус Санчес, бразильська міністерка з расової рівності Аніель Франко, музикантка Фібі Бріджерс, активістка з питань клімату Аїша Сіддіка, футболістка Меган Рапіно, боксерка Рамла Алі, бізнесменка Макіко Оно та письменниця Квінта Брансон.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG