Спеціальні потреби

ЄС вніс до "чорного списку" російських посадовців і відповідальних за обстріли України


FILE PHOTO: European Union flags flutter outside the EU Commission headquarters in Brussels, Belgium
FILE PHOTO: European Union flags flutter outside the EU Commission headquarters in Brussels, Belgium

Європейський Союз запровадив нові санкції щодо 141 особи та 49 компаній у відповідь на війну Росії проти України, йдеться на сайті Ради ЄС. В повідомленні зазначено, що в переліку є представники політичної верхівки Росії, члени Державної Думи та Ради Федерації, міністри і губернатори, а також збройних сил РФ. Це рішення є частиною нового, дев’ятого пакету санкцій, який Рада ЄС ухвалила зранку 16 грудня.

“Ми націлюємося проти майже ще 200 фізичних та юридичних осіб, які відіграли важливу роль в останній ескалації Росією її незаконної війни в Україні. Ми націлюємося проти політичних лідерів у російському уряді, в Думі, у Раді Федерації та в судовій системі. Притягуються до санкцій винні в розкраданні українського зерна та примусовій депортації українців і, зокрема дітей, а також організації, які системним маніпулюванням інформацією отруюють суспільний простір. Ми сповнені рішучості діяти на підтримку України стільки, скільки буде потрібно”, - заявив Жозеп Боррель, верховний представник ЄС із закордонних справ та політики безпеки.

Санкції також стосуються осіб, відповідальних за ракетні удари по цивільному населенню, критичній інфраструктурі, а також викрадення та незаконне утримання українських дітей, зазначають в Раді ЄС.

Раніше 16 грудня Рада Євросоюзу остаточно погодила 9-й пакет санкцій проти Росії через війну з Україною. У повідомлення Ради ЄС йдеться, що нові обмеження мають серйозно вдарити по російському військово-промисловому комплексу.

"Після продовольства та голоду Путін тепер використовує зиму як зброю, навмисно позбавляючи мільйони українців води, електрики та опалення. Європейський Союз відповідає на цю останню ескалацію та воєнний злочин нашим дев'ятим пакетом жорстких санкцій. Ми продовжимо спрямовувати санкції проти економіки та проти тих, хто сприяє цій жорстокій війні", - прокоментував рішення Жозеп Боррель.

Головні обмеження нового пакету стосуються 168 компаній, пов'язаних із військово-промисловим комплексом Росії. Зокрема, ЄС розширив заборону на експорт до Росії товарів, які можуть використовуватися для війни. Це, зокрема, електроніка та ІТ-обладнання, хімічні та нервово-паралітичні речовини, безпілотники, прилади нічного бачення та радіонавігаційне обладнання. “Заборона стосуватиметься як пілотованих, так і безпілотних літальних апаратів, тобто відтепер діятиме заборона на прямий експорт двигунів для безпілотників до Росії та будь-якої третьої країни, яка може постачати безпілотники до Росії”, - йдеться в повідомленні Ради ЄС .

Також Рада ЄС ініціювала процес зупинення ліцензій на мовлення ще чотирьох російських ЗМІ: НТВ / НТВ "Мир", "Россия 1", "РЕН ТВ" і "Первый канал". Як пояснили в Раді ЄС, «ці ЗМІ перебувають під постійним прямим чи непрямим контролем керівництва Російської Федерації і використовуються останнім для своїх безперервних та узгоджених дій щодо дезінформації та військової пропаганди, легітимізують російську агресію та підривають підтримку України».

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG