Спеціальні потреби

Остін: "Росія модернізує і нарощує ядерний арсенал"


Архівне фото: очільник Пентагону Ллойд Остін, листопад 2022 року
Архівне фото: очільник Пентагону Ллойд Остін, листопад 2022 року

Росія модернізує та нарощує ядерний арсенал і вдається до безвідповідальної ядерної риторики, ведучи війну в Україні. Про це заявив очільник Пентагону Ллойд Остін в п'ятницю під час церемонії представлення нового голови Стратегічного командування США Ентоні Коттона.

Стратегічне командування США відповідає за ядерну та протиракетну оборону США та ядерну зброю.

"Китайська Народна Республіка нарощує, модернізує та диверсифікує ядерні сили. Росія також модернізує та нарощує ядерний арсенал, - заявив Остін. - Кремль продовжує свою жорстоку і неспровоковану війну проти України і весь світ бачив, як Путін вдається до глибоко безвідповідального бряцання ядерною зброєю".

Остін вказав, що США вступають до нової міжнародної ситуації, коли вперше у Америки є дві ядерні країни - стратегічні конкуренти.

Він наголосив на обов'язку ядерних держав уникати провокацій, зменшувати ризик поширення ядерної зброї, запобігати ескалації та ядерній війні.

Як повідомляв Голос Америки, цього тижня президент Росії Путін заявив на телевізійному засіданні Ради з прав людини Кремля — лояльної групи журналістів і відомих осіб — що ризик ядерної війни зростає, але Росія не погрожуватиме безрозсудним застосуванням такої зброї.

“Ми не зійшли з розуму, ми розуміємо, що таке ядерна зброя, - сказав Путін. - Ми маємо ці засоби в більш просунутій і сучасній формі, ніж будь-яка інша ядерна країна, це очевидний факт. Але ми не збираємося бігати по всьому світу, розмахуючи цією зброєю, як бритвою».

Речник Держдепу США Нед Прайс на прохання прокоментувати заяву Путіна, не відповів прямо, але сказав: «Ми вважаємо, що будь-які розмови про ядерну зброю є абсолютно безвідповідальними».

Прайс сказав, що ядерні держави в усьому світі з часів холодної війни, включно з Китаєм, Індією, Сполученими Штатами та самою Росією, чітко дали зрозуміти, що «ядерна війна — це те, у чому ніколи не можна вести і в ній ніколи не можна перемогти».

«Ми вважаємо, що будь-яка інша риторика — чи то бряцання ядерною зброєю, чи навіть обговорення можливості застосування ядерної зброї — безвідповідальні, — сказав Прайс. - Це небезпечно і суперечить духу цієї заяви, яка була основою режиму нерозповсюдження ядерної зброї з часів холодної війни».

Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив в інтерв'ю, опублікованому в четвер, що міжнародний тиск на Росію зменшив ризик використання ядерної зброї в конфлікті в Україні.

"На даний момент змінилося одне: Росія перестала погрожувати застосуванням ядерної зброї. У відповідь на те, що міжнародне співтовариство поставило червону лінію", - сказав Шольц в інтерв'ю німецькій медіагрупі Funke.

На запитання, чи вдалося запобігти загрозі ядерної ескалації, Шольц відповів: «На даний момент ми зупинили це».

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

Відео - найголовніше

США: Дайджест головних подій тижня. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:12 0:00
XS
SM
MD
LG