Спеціальні потреби

Китай не засуджує Росію за війну в Україні, але обіцяє діяти «у свій спосіб»


Китайський президент Сі Цзіньпін під час зустрічі керівників країн G20 в Індонезії 15 листопада 2022 р.
Китайський президент Сі Цзіньпін під час зустрічі керівників країн G20 в Індонезії 15 листопада 2022 р.

Офіційні повідомлення про зміст переговорів президента Франції Еммануеля Макрона та президента Китаю Сі Цзіньпіна з нагоди саміту «Групи двадцяти» (G20) в Індонезії вчергове виявляють розбіжності в реакції на російську війну в Україні.

Президент (Франції) висловив велику стурбованість вибором Росії продовжувати війну в Україні.

Франція разом з іншими західними партнерами докладає зусиль, аби переконати ширші кола міжнародної спільноти і зокрема Китай у потребі рішуче засудити Росію за вторгнення і покласти край війні.

Як зауважує зокрема агентство Reuters, «зараз є мало ознак зміни китайської позиції», головною ознакою якої стало те, що Пекін, хоча стверджує, що виступає за мир, водночас демонстративно не засуджує Москву за напад на Україну.

Білий дім напередодні повідомив, що президент США Джо Байден також на зустрічі з китайським керівником в час саміту G20 «піднімав питання жорстокої війни Росії проти України і безвідповідальних погроз Росії» щодо застосування ядерної зброї.

Згідно з повідомленням Єлисейського палацу зустріч Макрона і Сі Цзіньпіна була значною мірою присвячена російській війні і, як йдеться з французького боку, «президент (Франції) висловив велику стурбованість вибором Росії продовжувати війну в Україні».

У Парижі наголошують, що «наслідки цього конфлікту сягають поза межі Європи і їх треба подолати тісною координацією між Францією і Китаєм».

«Обидва глави держав підтвердили свої зобов’язання поважати територіальну цілісність і суверенітет України та погодилися з потребою негайної деескалації. Вони підтвердили тверду позицію щодо запобігання використанню ядерної зброї. Президент Сі підтримав ініціативу президента (Франції) працювати задля миру», - йдеться у французькому викладі.

Але повідомлення офіційного китайського інформагентства Сіньхуа на сторінці Державної ради Китайської Народної Республіки про зустріч Сі Цзіньпіна з Еммануелем Макроном на початку взагалі не згадує питання російської війни в Україні.

Розлогий китайський виклад починається з кількох параграфів з традиційними дипломатичними формулами про важливість «співпраці» та «розвитку відносин».

Китай також надалі працюватиме у свій спосіб, щоб відігравати конструктивну роль.
Сіньхуа

Китайська сторона більшість місця віддає наголошуванню на економічній співпраці і створенню «справедливіших, більш неупереджених і недискримінаційних умов» для китайського бізнесу, а також на бажаності того, що названо «позитивною політикою» ЄС щодо Китаю.

Україна у китайському повідомленні згадана лише наприкінці викладу в одному параграфі і без жодної згадки про причетність Росії до того, що відбувається на українській території.

«Дві сторони обмінялися поглядами щодо становища в Україні. Сі вказав, що позиція Китаю щодо української кризи чітка і послідовна: Китай виступає за припинення вогню, зупинку конфлікту і мирні переговори. Міжнародна спільнота повинна створювати умови, щоб це відбулося. Китай також надалі працюватиме у свій спосіб, щоб відігравати конструктивну роль», - сказано в офіційному викладі.

Китайське повідомлення окремо підкреслює, що «Макрон тепло привітав Сі з його переобранням на посаду генерального секретаря Комуністичної партії Китаю і з успіхом 20-го національного з’їзду компартії».

Дивіться також:

Форум

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG