Спеціальні потреби

Головний генерал США: Більше 100 000 солдатів РФ загинули чи зазнали поранень в Україні


Архівне фото: Голова Об’єднаного комітету начальників штабів США генерал Марк Міллі
Архівне фото: Голова Об’єднаного комітету начальників штабів США генерал Марк Міллі

ВАШИНГТОН — У середу головний американський генерал заявив, що понад 100 000 російських військових вбито чи поранено в Україні, і додав, що Збройні Сили України, «ймовірно», зазнали втрат подібного рівня у війні.

Оцінки не можуть бути незалежно підтверджені Reuters.

Але ремарка генерала Марка Міллі - це найбільша озвучена оцінка втрат у війні, що триває майже дев’ять місяців. Вона прозвучали в той момент, коли Україна та Росія зіткнулися з потенційним зимовим затишшям у боях, що, на думку експертів, може дати можливість для перемовин.

Відповідаючи на запитання про можливості дипломатії в Україні, Міллі зазначив, що відмова від переговорів на початку Першої світової війни збільшила людські страждання та призвела до мільйонів жертв.

«Отже, коли є можливість вести переговори, коли можна досягти миру, користуйтеся моментом», — сказав Міллі Економічному клубу Нью-Йорка.

Раніше в середу Росія оголосила, що її війська відійдуть із західного берега річки Дніпро поблизу стратегічного південноукраїнського міста Херсон, що є значною невдачею для Москви та потенційним переломним моментом у війні.

Деякі експерти кажуть, що ця невдача Москви може дозволити Україні вести переговори з позиції сили, тоді як інші стверджують, що Росія може використати переговори, щоб виграти час і перезавантажити та налаштувати свої сили для поновленого весняного наступу.

Міллі сказав, що початкові ознаки свідчать про те, що Росія завершила свій відхід із Херсона. Але попередив, що це може зайняти час.

"Не день або два, їм знадобляться дні і, можливо, навіть тижні, щоб перетягнути ці сили на південь від річки", - сказав Міллі, оцінивши, що Росія, ймовірно, мала від 20 000 до 30 000 військ на північ від Дніпра в цьому районі.

Сполучені Штати та союзники по НАТО відмовилися від прямого втручання в Україну, але озброюють, консультують і дають змогу військовим України захищатись від вторгнення Росії.

Міллі сказав, що наразі конфлікт перетворив від 15 до 30 мільйонів українців на біженців і, ймовірно, 40 000 українських мирних жителів загинули.

«Ви бачите понад 100 000 убитих і поранених російських солдатів. Ймовірно, те ж саме з українського боку. Багато людських страждань», — сказав Міллі.

Не дивлячись на високу кількість втрат, офіційні особи США кажуть, що Москва не змогла досягти своїх цілей в Україні, і поставили питання про те, як довго Росія зможе витримати вторгнення, яке також знищило більшу частину її механізованих сухопутних сил і спустошило запаси артилерії.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG