Спеціальні потреби

В Мінфіні США пояснили, чому Росія має погодитись на обмеження ціни на нафту


Міністр фінансів США Дженет Єллен під час прес-конференції, 14 липня 2022 року, Балі, Індонезія. Мейд Нагі/Pool via REUTERS
Міністр фінансів США Дженет Єллен під час прес-конференції, 14 липня 2022 року, Балі, Індонезія. Мейд Нагі/Pool via REUTERS

Міністр фінансів США Дженет Єллен виступила за введення міжнародного обмеження цін на російську нафту і назвала це одним із найбільш потужних важелів для сповільнення інфляції в світі та стримування здатності Путіна вести війну.

"Обмеження ціни на російську нафту позбавить Путіна надходжень для його воєнної машини і базуватиметься на вже запроваджених історичних санкціях, які ускладнюють йому ведення цієї війни, чи зростання економіки", - заявила Єллен під час перс-конференції в четвер на Балі, напередодні засідання міністрів фінансів та очільників центробанків країн "Групи 20-ти".

Єллен висловила переконання - погодитись на таке обмеження ціни - в інтересах Росії, якщо взяти до увагу альтернативу, в результаті якої російську нафту буде "замкнено"

"Обмеження ціни на російську нафту - один із найбільш потужних інструментів, щоб зменшити шкоду, яку американці та родини по всьому світові відчувають, коли купують бензин а також продукти харчування", - додала посадовиця. Вона закликала міжнародну спільноту вжити кроків, щоб обмежити вплив російської війни в Україні на ринок енергоресурсів та продовольства.

Єллен висловила переконання - погодитись на таке обмеження ціни - в інтересах Росії, якщо взяти до увагу альтернативу, в результаті якої російську нафту буде "замкнено".

Міністр фінансів США Дженет Єллен: "Ми – на боці народу України". Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:30 0:00

Йдеться про загрозу заборони США, Великої Британії та ЄС надавати фінансові та страхові послуги на поставки російської нафти.

Посадовиця висловила сподівання, що Китай та Індія підтримають цінові обмеження.

"Однак, навіть якщо вони не дотримуватимуться обмежень, однозначно, багато країн, які імпортують російску нафту відчують вплив заборони на страхування та фінансові послуги поставок російської нафти, які, за очікуваннями, запровадять США, ЄС та Британія", - додала вона. В четвер Китай виступив проти цінових обмежень на російську нафту.

Єллен також виступила проти участі Росії в засіданні "Групи 20-ти" і привітала участь українського міністра фінансів в засіданні в п'ятницю.

Щодо конкретного рівня обмеження, Єллен зауважила, що хоча цей рівень ще не було узгоджено, він має дозволити Росії отримувати прибуток із видобутку нафти, щоб країна мала стимул видобувати нафту.

Раніше США та Велика Британія запровадили ембарго на російську нафту, а Європа заявила про намір поступово відмовитись від нафти з РФ.

Єллен також виступила проти участі Росії в засіданні "Групи 20-ти" і привітала участь українського міністра фінансів в засіданні в п'ятницю.

Посадовиця закликала міжнародну спільноту ставитись з "відкритими очима" до дій Путіна і притягувати його до відповідальності. "З початоку цієї війни російські сили коять неймовірні руйнування особливо у сіхдному регіоні України", - додала вона.

Як повідомляв Голос Америки, за запровадження цінових обмежень на російську нафту виступив минулого місяця радник НАК "Нафтогазу" Олександр Щерба під час дискусії в "Атлантичній раді" у США. Такий режим дуже важко забезпечити, висловив своє застереження посол США Річард Морнінгстар, аналітик Атлантичної Ради. З ним погодився Едвард Чоу, експерт Центру стратегічних та міжнародних досліджень США. На його думку обмеження ціни неможливо втілити. Він, натомість, висловився за запровадження тарифів на експорт російської нафти, з можливістю поступового підвищення таких тарифів.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG