Спеціальні потреби

США в ОБСЄ: З кожного регіону, що потрапляє під контроль РФ, йдуть повідомлення про страти, згвалтування, катування  


Фото: Офіс ОБСЄ у Відні, лютий 2022 року. (AP Photo/Ліза Лутнер)
Фото: Офіс ОБСЄ у Відні, лютий 2022 року. (AP Photo/Ліза Лутнер)

Не втрачати чутливість до порушень прав людини, скоєних під час війни РФ в Україні, закликав Раду ОБСЄ посол США в цій організації Майкл Карпентер.

"Пане голово, після багатьох місяців війни, після численних повідомлень про страти цивільних, скидання у масові могили, катування затриманих електрошоком, гвалтування жінок на очах їхніх родин, вбивства дітей перед їхніми батьками, є ризик, що дехто в міжнародній спільноті - і навіть, можливо, дехто в цій Раді - стануть нечутливими до цих трагедій. Ми не можемо дозволити цьому статись", - заявив Карпентер у виступі 16 червня.

Він нагадав про звіт правоохоронної організації Amnesty International, де вказувалось, зокрема, що неодноразові бомбування Росією Харкова становлять воєнні злочини а також наводились численні свідчення нападів на цивільне населення.

Ці бомбування, а також напади на інші основні міста, включаючи Маріуполь та Сєвєродонецьк, вказують, як зазначає Карпентер, що "Кремль хоче досягнути свого бачення поглинання Росією України шляхом знищення суверенної держави і примусового усунення цивільних".

Сьогодні ж про результати розслідування ситуації в Маріуполі повідомила Верховний комісар з прав людини ООН Мішель Бачелет. Вона назвала ситуацію "спустошливою" і вказала, що цивільні "продовжують нести тягар цього конфлікту". Серед іншого, Бачелет назвала російський авіаудар по Маріупольському драматичному театру 16 березня "одним з найбільш смертоносних і показних прикладів шкоди для цивільних". Цивільним об'єктам в місті завдано значної шкоди, що "викликає серйозне занепокоєння щодо дотримання міжнародного гуманітарного права, зокрема заборони на нерозбірливі напади і вимогу пропорційності", додала посадовиця. Бачелет висловила занепокоєння через теперішню гуманітарну ситуацію в місті.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG