Спеціальні потреби

США працюють над новими санкціями проти РФ, включно з нафтовими обмеженнями. Експерти дискутують щодо оптимальної моделі


Фото: нафтотермінал "Транснєфті" в Росії, архівне фото 2017 року. REUTERS/Юрій Мальцев/File Photo
Фото: нафтотермінал "Транснєфті" в Росії, архівне фото 2017 року. REUTERS/Юрій Мальцев/File Photo

США розширять сферу застосування санкцій проти Росії, що може включати обмеження на енергоресурси, і посилять інтенсивність санкцій, якщо Росія продовжить свій теперішній курс щодо України, заявляють в Держдепі США.

"Поки Росія продовжує йти теперішнім шляхом, ми продовжимо наш теперішній шлях, і це включаючи надходження Росії від експорту енергоресурсів", - заявив високопосадовець Держдепу США Ерік Вудгауз під час події в Atlantic Council 10 червня.

Серед наступних можливих кроків щодо Росії, США та ЄС обговорюють запровадження цінових обмежень на нафту. Тривають "надзвичайно активні" перемовини щодо енергетичних санкцій, заявила міністр фінансів США Дженет Єллен у вівторок під час слухань у Комітеті Сенату США з питань фінансів.

Зокрема йдеться про можливість встановлення цінових обмежень на російську нафту, додала посадовиця. "Ми хочемо, щоб російська нафта продовжувала надходити на світовий ринок, щоб стримувати світові ціни і намагатись уникнути спалахів, які б призвели до світової рецесії і викликали зростання цін на нафту", - вказувала Єллен.

Під час події в п'ятницю, радник НАК "Нафтогаз" Олександр Щерба підтримав ідею запровадження цінових обмежень. Він вказав, що за таких умов російська нафта потрапляла б до Європи, однак Росія отримувала б лише частину виплат, відповідно до обмеження, решта виплат накопичувалась би на спеціальному рахунку.

Такий режим дуже важко забезпечити, висловив своє застереження посол США Річард Морнінгстар, аналітик Атлантичної Ради. З ним погодився Едвард Чоу, експерт Центру стратегічних та міжнародних досліджень США. На його думку обмеження ціни неможливо втілити. Він, натомість, висловився за запровадження тарифів на експорт російської нафти, з можливістю поступового підвищення таких тарифів.

Чоу назвав вірною позицію Міністерства фінансів США стосовно того, що обмежувати потрібно не кількість російської нафти на ринку, а експортні надходження Росії, однак, припустив аналітик, США не вдалось переконати в цьому європейців. Чоу критично відгукнувся щодо рішення США запровадити нафтове ембарго на російську нафту, що підштовхнуло ціни на нафту вгору.

Коментуючи ефективність західних санкцій, Вудгауз відзначив, що вони вже мають значний вплив на Росію. "Кремль був змушений ввести суворі обмеження на рух капіталу і змусити експортерів обмінювати іноземну валюту за рублі, щоб підтримати вартість рубля, також значно знизився імпорт", - вказав посадовець.

Він зазначив - з часом вплив санкцій лише зростатиме, через нестачу доступу Росії до основних імпортних товарів, експортних ринків, виснаження фінансових запасів, які мали зменшити вплив цих ударів.

В Росії визнають вплив санкцій на економіку. В квітні російський президент Путін сказав, що санкції негативно вплинули на надходження від енергоекспорту, а голова російського центробанку Набіуліна заявила, що санкції мали негативний вплив на російський фінансовий сектор.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG