Спеціальні потреби

Пропаганда РФ не здатна приховати воєнні злочини - шведський міністр у США


Міністр оборони Швеції Петер Гультквіст та очільник Пентагону Ллойд Остін, 18 травня 2022 року, Вашингтон. (AP Photo/Алекс Брендон)
Міністр оборони Швеції Петер Гультквіст та очільник Пентагону Ллойд Остін, 18 травня 2022 року, Вашингтон. (AP Photo/Алекс Брендон)

"Історичним" для Швеції назвав цей тиждень міністр оборони країни Петер Гультквіст. "Все змінилось ... російська пропаганда більше не може приховати справжню корумповану та автократичну природу російського керівництва. Вона не може приховати російські воєнні злочини", - заявив посадовець під час зустрічі з очільником Пентагону Ллойдом Остіним у Вашингтоні, повідомляє журналіст Голосу Америки Джефф Селдін.

Остін привітав рішення Швеції подати заявку на членство в НАТО і подякував за підтримку України.

"Швеція приєдналась до Сполучених Штатів, наших союзників та партнерів в тому, щоб швидко надати необхідну безпекову та гуманітарну допомогу хороброму народові України", - заявив Остін.

У середу Гультквіст перебуває у Вашингтоні, де провів зустріч з Остіним. В четвер президент США Джо Байден планує провести зустріч з прем'єр-міністром Швеції та президентом Фінляндії в Білому домі.

18 травня Швеція та Фінляндія подали заявки на членство в НАТО. Цей крок привітав президент США Джо Байден, прем'єр-мініcтр Канади, лідери інших країн.

Очікуються, як повідомляв Голос Америки, що процес схвалення заявок може тривати кілька тижнів, а тоді, у разі згоди представників усіх 30-ти країн - членів НАТО, має відбутися підписання протоколу про вступ.

Далі країни альянсу повинні ратифікувати документи, що може тривати кілька місяців, але деякі країни вже заявили, що прагнутимуть завершити ратифікацію до того, як парламенти розійдуться на літні канікули.

Важливим етапом у процесі вступу Фінляндії та Швеції в НАТО буде планований на кінець червня саміт альянсу у Мадриді в Іспанії.

Наразі, серед країн-членів Альянсу, лише Туреччина висловила заперечення щодо прийому Фінляндії та Швеції, але чимало лідерів та оглядачів припускають, що проблеми, які турбують Анкару, будуть залагоджені.

Проти вступу Швеції та Фінляндії до НАТО виступала і Росія. Все ж під час саміту "Організації договору про колективну безпеку" в Москві цього тижня Путін заявив, що вступ цих країн до НАТО не становить загрозу для Росії, на відміну від розміщення в тих країнах військової інфраструктури.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Відео - найголовніше

Реакції західних експертів на саміт BRICS. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:19 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG